Két diploma, egy képzés? Lehetséges!

19/04/12 péntek
ujnemzedek.hu
Ha villamosmérnöknek készülsz, de még nem tudod eldönteni melyik egyetemre adnád be a jelentkezésed, talán tudunk segíteni. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), valamint a német Karlsruher Institut für Technologie (KIT, Karlsruhei Technológiai Intézet) együttműködési megállapodást írt alá, melynek értelmében kettős diplomát kaphatnak a villamosmérnök hallgatók.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter – illetve a BME korábbi hallgatója – példaértékűnek nevezte az együttműködést a KIT-tel, amelynek jogelődjéhez már a nyolcvanas években is kötődött a BME, sőt, több alkalommal még látogatást is tett a német felsőoktatási intézménynél.


Fotó: Pixabay

Jól hangzik, de mit jelent mindez a valóságban?

Szigorú kiválasztási feltételeket és a követelményeket támasztó képzést hoztak létre – fogalmazott Veszprémi Károly a BME oktatási rektorhelyettese. A szervezők tájékoztatása szerint ugyanis a kettős nyelvű mérnökképzés már 1992 óta folyik a KIT-tel együttműködésben, amelynek keretein belül a BME-sek eddig egy egész szemesztert tölthettek kint Karlsruhéban, amelyről egy ún. „betétlapot” kaptak.

A tavaly ősszel elindított, ünnepélyesen most aláírt program újítása, hogy mostantól kettős diplomát kapnak majd a program résztvevői.

A megvalósítók ráadásul azokra a hallgatókra is ki szeretnék terjeszteni a programot, akik még a korábbi rendszer szerint, de jelenleg is éppen mérnökinformatikus, gépészmérnöki, valamint mechatronikai mérnöki szakokon tanulnak Karlsruhéban.

Forrás: MTI