Jódliszak indul Svájcban, a Luzerni Egyetemen - és ez halál komoly!

18/02/05 hétfő
ujnemzedek.hu
Megvan ez a vicces, fejhangú éneklés? Igen, arról van szó. Rögtön alap- és mesterszakon is. 

Svájcban komoly hagyományai vannak a jódlizásnak, de arra nem volt példa, hogy egyetemen is tanítsák ezt. Eddig. Idén szeptembertől ugyanis a Luzerni Egyetemen alap- és mesterszakon is tanítják, 3+2 éven át. 

A jódlizás egyébként a Wikipédia szerint az ausztriai Tirol és Svájc népies, szöveg nélküli éneklésmódja. Az énekhang időnként csuklásszerűen a magas fejhangokkal váltakozik, hangok képzésekor a fej rezonál. A technikát segíti a nyitott, illetve zárt magánhangzók kiejtése, a tág hangközök magas és mély hangjain. Tirol tartomány hegyvidékein használták az egymástól távol levő hegycsúcsok lakosai, sokszor így üzentek egymásnak. Egy idő után a vidék népzenéjének részévé vált.

Ha valaki egyszer hallotta, sosem fogja elfelejteni, és abban sem kételkedünk, hogy nem lehet könnyű elsajátítani ezt a technikát. Nyilván, ha valaki felvételizik a képzésre, nem árt, ha már van már némi ismerete a dologról. A jelentkezőknek ezt a videót ajánljuk, szerintünk az alapokat kiválóan el lehet belőle sajátítani:

Ez pedig bizonyítja, hogy nem kell született svájcinak lenni a jódlizáshoz, szóval külföldiek is eséllyel vághatnak bele:

Egyébként soha eddig ilyesmit még nem lehetett egyetemen tanulni, és a svájciak komolyan is veszik a dolgot. A szakot ugyanis a többszörösen díjazott jódliénekes, Nadja Rass irányítja majd. A képzés egyelőre 3 vagy maximum 4 hallgatóval indul, szóval biztos nagy lesz a túljelentkezés. A diákokból szerencsére nem szakbarbárokat nevelnek, zeneelméletet is hallgatnak majd, sőt, történelmet is tanítanak nekik, és üzleti óráik is lesznek. Február vége a jelentkezési határidő.

Itt egy videó a végére, ami már a jódlizáson is túlmutat - olyan magas fokú diszciplína, hogy érthető, ha egyelőre még egyetemen sem oktatják:

Forrás: BBC