Iskolai bántalmazás: a magyar diákok szerencsésebbek ebből a szempontból, mint a kínaiak

17/04/21 péntek
ujnemzedek.hu
A hollandoknál pedig a legalacsonyabb azoknak a diákoknak a száma, akiket szekáltak a többiek a suliban. A probléma valós.

„Ronda vagy, igyál hipót és dögölj meg”, „Nincsenek barátaid, nem fogod fel, hogy nincs miért élned? Akaszd már fel magad!”. Az internetes zaklatás, avagy cyberbullying, alattomos és veszélyes. A cikizők a magányosokra csapnak le, akik otthon, a számítógépük előtt őrlődnek, és nem szólnak senkinek, nem kérnek segítséget. - erről is írtunk már jóval korábban, a probléma azonban azóta is fennáll. 

Oké, ez a cyberbullying része a dologonak, de mégiscsak zaklatás - az OECD pedig épp most tette közzé az erről szóló 2015-ös jelentését. 

Ami elég elkeserítő

Már az is para, ha csak egy valakit bántalmazak a társai a suliban, ám a 72 résztvevő országból 540 000 diák részvételével készült felmérésben a kínai srácok szívják meg a legjobban: saját bevallásuk szerint 32,3 százalékuk már átélte, milyen az ha az iskolában csak úgy brahiból pofánvágják az embert.

A legszerencsésebb helyzetben a holland diákok vannak: 9,3 százalékukkal történt már hasonló eset.

És mi a helyzet a magyarokkal?

Nos, mi a középmezőnyben foglalunk helyet: az OECD átlag 18,7 százalék, nálunk pedig 20,3 gyerek vallotta, hogy őket bizony bántották.

Sok ez? Azoknak, akiket bántottak, tutira az.

A jelentés különben kitér még arra is: sok diák nagyon aggódik az iskolai munka és a tesztek miatt, illetve rámuatat, hogy ez nem kapcsolódik az iskolai órák számához vagy a tesztek gyakoriságához. A srácok a tesztek NEHÉZSÉGE miatt idegesek: 59% állandóan, 55%uk pedig akkor is, amikor kőkeményre készülték magukat.

Minden országban nagyobb arányban jelentették a lányok tanuláshoz kapcsolódó szorongást.

De vissza az előbbihez

Tíz diákból egyet hetente többször is bántalmaznak az iskolában a kortársai vagy a tanárai - derül ki az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) tanulmányából. Ez egy 2015-ös anyag, de a számok jól mutatják, hogy van hová fejlődnünk: 

A tanulmány kitér arra is: leggyakrabban az 5-8. osztályos diákok kétharmadát bántalmazták már fizikailag, verbálisan vagy virtuálisan az iskolában, a legnagyobb eséllyel a visszahúzódó, magányos gyerekek válnak áldozattá.

Itt tartunk. 

Az Új Nemzedék pedig készített egy igen komoly kutatást a magyar fiatalokról.

Ez a Magyar Ifjúság Kutatás 2016 - melynek eredményei dióhéjban ezek:

Érdekelnek, hogy milyen válaszokat adtak a további, őket érintő kérdésekre a mai fiatalok a felmérésében? Akkor kattints Ide!