Interaktív térképen lesheted meg az elmúlt 4000 év csatáit

16/09/27 kedd
ujnemzedek.hu
Törirajongó vagy? Akkor ezt imádni fogod: térképre rakták az összes ismert haddelhaddot.

Oké, a dolog nem ennyire egyértelmű, ugyanis (ahogy arra a mult-kor.hu alap-törioldal is felhívta a figyelmet a készítők, a LAB1100 nevű holland kompánia alapból Wikipédia oldalakat használt fel a készítés során, ami - bár jól jön olykor - köztudomásúlag nem a történelmi hitelesség alapköve. Az "erőszak földrajzi atlasza" ennek megfelelően inkább érdekes kísérlet, mint puska a dogához, de annak tökéletesen megfelel.

Persze maguk az alkotók is azt mondják: inkább arra voltak kíváncsiak, mit tudnak kezdeni azokkal a szócikkekkel, amelyekben szerepel a háború vagy fegyveres konfliktus kifejezés. Nem aprózták el:  összesen 12 703 csatát gyűjtöttek össze és helyeztek el a térképen. Ami egyrészt bámulatos, másrészt persze ijesztő is - azok a pöttyök mind azt mutatják, ahogy különböző népek egymásnak esnek, és dörren az ágyú, és reccsen a csont. 

 


 

Az alkotók emellett állítják: az interaktív térkép igen hasznos lehet a sulikban is - annak ellenére, hogy a dolog a szakértők szerint is hagy maga után némi kívánnivalót. Erre a magyar történelemből is találhatunk példát: ha a görgetősáv segítségével megadjuk az időszakot (ami esetünkben legyen mondjuk 1848-tól 1849-ig), illetve rázoomolunk a kívánt területre (na, vajon hová), több pontatlanságot is felfedezhetünk.  Viszont legalább utánanézhetünk a magyar szabadságharc híresebb csatáinak magunk - így ellenőrizve le a térkép hitelességét.

Bizonyos csatákat az emberiség történelméből azonban egyszerűen képtelenség helyben és időben pontosan elhelyezni. A tervezők állítják, a program fejlesztés alatt áll, folyamatosan dolgoznak rajta - ha lecsekkolnád az eredményt, kattints ide!