Így változik az érettségi 2017-ben

17/01/27 péntek
ujnemzedek.hu
Nehezebb lesz leérettségizni idegen nyelvből, de a magyar helyesírás már nem olyan fontos.

Több tantárgyból változnak az érettségi feladatsorok, a követelmények és az értékelések 2017-től. A változások érintik a szakgimnáziumokat is, ahol a végzősöknek kötelező lesz érettségizniük a szakmacsoportjuknak megfelelő szakmai tárgyból. Ez azt jelenti, hogy a magyar-, a matek-, a történelem- és az idegen nyelvi érettségi megmarad, az ötödik vizsga azonban már nem választható a szakgimnazistáknál.

Újdonságok várhatók a magyarérettségi esetében. Mint az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) tájékoztatásából kiderül, a középszintű írásbelin megváltozik a szövegalkotási feladatlap szerkezete, így a gyakorlati írásbeliség feladata átkerül emeltről középszintre. Ez utóbbi „köznapi írásbeliség” megnevezés alatt az érveléssel áll majd párban, vagyis a vizsgázók a gyakorlati szövegalkotás és az érvelés között választhatnak. A középszintű magyarérettségin ezután következik a második szövegalkotási rész: a diákoknak 150 perc alatt kell egy műelemző vagy egy összehasonlító elemző fogalmazást írniuk a megadott művekről. Megváltozik a helyesírásra vonatkozó értékelési eljárás, a továbbiakban a jó helyesírást jutalmazzák, ahelyett, hogy hibapontokkal rontanák az eredményt.

Matematikából elsősorban az emelt szintű érettségi követelményrendszere változik. Bővült a bizonyítandó tételek köre, az írásbelin az algebra 20 százalékos aránya 25 százalékra nőtt, és a pontozás is más lesz 2017-től. Az Eduline.hu-n elérhető információk alapján a középszintű vizsga szinte változatlan marad, a második részben azonban az összes feladat több részkérdésből áll majd.

A történelem esetében az írásbelin és a szóbelin megszerezhető pontok aránya mind közép-, mind emelt szinten a jelenlegi 90-60-ról 100-50-re módosul. Az írásbeli feladatokra adható 100 pont pedig 50-50 arányban oszlik meg a teszt és az esszék között. További változás, hogy az esszékérdések száma csökken. Középszinten jelenleg nyolc lehetőségből hármat választ a vizsgázó, az új vizsgaleírás szerint viszont négyből két témát, emelt szinten pedig a jelenlegi tízből négy opció helyett hatból hármat.

Változások lesznek a nyelvi érettségiben is. Az OFI közlése szerint, a Közös Európai Referenciakeret értelmében, a középszint a B1 szintnek, az emelt szint továbbra is a B2 szintnek felel meg. Ez azt jelenti, hogy a követelményekből és a vizsga leírásából kikerültek az A2 szintre vonatkozó feladatok és magyarázatok, vagyis a középszintű angol, német, francia, olasz, orosz, spanyol és egyéb nyelvi érettségiről eltűnnek a legkönnyebbnek számító feladatok.

(magyaridok.hu)