Idén végzel a középsuliban? Ez az 5 tipp érdekelni fog!

18/01/29 hétfő
ujnemzedek.hu
Az érettségi meg a felvételi miatt sokan szétstresszelik, pedig életed egyik legszuperebb időszaka is lehet, ami még hátravan belőle.

Még messze van az érettségi, de azért már vészesen közeledik. Vannak, akiket egyáltalán nem aggaszt ez a gondolat, vannak, akiket viszont egyre inkább a frász kerülget, ahogy közeledik a május. Az érettségi sokaknak nagy mumus, de egyáltalán nem szükségszerű, hogy az egész utolsó (fél)évre rányomja a bélyegét. Hiszen amúgy egyáltalán nem olyan szörnyű ez az időszak - sőt! Főleg, ha elolvassátok és alkalmazzátok a most következő tippeket. (Amiket egyébként ebből a cikkből vettünk legnagyobbrészt - kihagyva belőle mindazt, ami teljesen USA-specifikus).

1. Tervezd meg a menetrendet

Biztos te is kismilliószor hallottad a jó tanácsot: ne hagyj mindent az utolsó pillanatra. Lehet, hogy már a könyöködön jön ki, de ha valahol, hát az érettségire való felkészülésnél tényleg érvényes. Ráadásul most még abszolút időben vagy! Szóval a lényeg, hogy csinálj egy menetrendet, ami alapján ütemezheted napokra lebontva, hogy melyik tantárgyból hány tételt tanulsz meg aznap. Arra ügyelj, hogy ne legyél túl szigorú, és ne állíts fel irreális célokat. Sokkal jobb egy lazább, de betartható ütemterv, mint egy szigorú, tökéletes - amiből aztán nem lesz semmi.

2. Akadj le a kávéról

Minél közelebb van az érettségi, annál több kávé fogy - tartja az ősi piréz közmondás. (Főleg, ha a fenti menetrend valahogy megcsúszott a végén - teszi hozzá a cikk kissé rosszmájú, de realista szerzője). A kávé tényleg csodákra képes (ezt majd az egyetemen is tapasztalja, aki odakerül), de sajnos a csodát nem adják ingyen. Bár vannak jótékony hatásai is - egyes kutatások szerint például csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát -, nagy mennyiségnél előtérbe kerülnek a káros hatások. Például, hogy emeli a vérnyomást. Szóval a legjobb, ha nem viszed túlzásba, inkább helyettesíted valamivel. Ez lehet zöld tea, de a maté teát vagy a chai teát is ajánlhatjuk. Előbbi a dél-amerikaiak nagy kedvence, és amellett, hogy élénkít, teli van antioxidánsokkal is - sőt, állítólag fogyni is lehet vele. A chai pedig fekete tea és indiai fűszerek keveréke - az utóbbiak révén pedig ha lehet, még inkább élénkít, sőt, méregtelenít is.

3. Felvételizel? Ne parázd túl!

Ha esetleg az érettségi miatt nem nyugtalankodsz kellő mértékben, még mindig ott a másik nagy stresszforrás: a felvételi. Most nem mennénk bele a részletekbe - azokról éppen elég infót találtok a portálon. Viszont egy dolgot mindenképpen érdemes észben tartani: ha mindent figyelembe véve kiválasztottad azokat az intézményeket, ahová jelentkezel, és a sorrendet is meghatároztad, akkor innentől kár túlaggódni a dolgot. Megtetted, amit lehetett, és inkább koncentrálj az érettségire. 

4. Értékeld egy kicsit jobban a szüleidet

A szülőkkel sok baj van, akadékoskodnak, szívóznak, hülyeségeken kötözködnek - és a többi. De bármennyire is az agyadra mennek most, ha hamarabb nem is, amikor elköltözöl otthonról, rögtön világos lesz, mennyi kényelmet nyújtott a "mamahotel". Legkésőbb akkor, mikor elkezdesz takarítani, mosni és főzni magadra, rájössz. (Persze attól, hogy ebben a listában most ennyi szerepel, ennél nyilván jóval többről van szó, a szüleidnek ezeknél sokkal több dolgot köszönhetsz.) Szóval tölts velük minél több időt, amíg lehet. 

+1 Élvezd, ami még hátravan!

Végezetül csak annyit tehetünk hozzá: élvezd ki az utolsó középiskolás éved - az utolsó cseppig. Bár előfordulhat, hogy most az életed legstresszesebb időszakának érzed, tűnik, később nagyon is fog hiányozni a középsuli. A még hátralévő idő is sok élményt, bulit, felszabadult pillanatot tartogat - vesd hát bele magad!