Idén is díjazták az OKTV legjobbjait

19/06/01 szombat
ujnemzedek.hu
Május 31-én, pénteken 14.00 órakor kezdődött az idei Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV), valamint a Nemzeti Tehetség Program keretében alapított „Kiváló versenyfelkészítő" elismerések díjátadó ünnepsége a Budapest II. Kerületi Móricz Zsigmond Gimnáziumban.

Az OKTV a tehetségek kiválasztásának és gondozásának legismertebb, legnagyobb hagyományú hazai fóruma. A versenyeket az oktatásért felelős minisztérium hirdeti meg a középiskola utolsó vagy utolsó előtti évfolyamán tanulóknak. Idén 28 tantárgy 39 kategóriájában hirdettek versenyt, amelyekre 28.030 tanuló jelentkezett.

Az OKTV népszerűségét jelzi, hogy a megmérettetésen az ország 564 középiskolájából, azaz középiskoláink közel feléből vettek részt diákok. A döntőkben 1-30. helyezést elért tanulók 217 különböző középiskola diákjai, ami jól mutatja, hogy az ország számos intézményében folyik magas szintű tehetséggondozó munka.

A díjkiosztó ünnepségen 68 középiskola 113 tanulója vehette át az első három helyezésért járó díjat, valamint a felsőoktatási tehetséggondozásba belépőt jelentő Tehetségútleveleket. A Nemzeti Tehetség Program keretében alapított „Kiváló versenyfelkészítő” díjakat a tehetséggondozásban sok éve eredményes pedagógusok, oktatók, szakemberek vehették át, idén 40-en.

Az ünnepségen további különdíjak átadására is sor került: A Graphisoft SE által alapított Graphisoft-díjat 20 matematika szakos tanár kapta meg országosan is kiemelkedő tehetséggondozó munkájáért. A német nyelv, illetve a német nemzetiségi nyelv és irodalom versenyek legjobbjait a Zentralstelle für das Auslandsschulwesen (Külföldi Oktatási Ügyek Központja) németországi ösztöndíjjal ismeri el. A földrajz OKTV első három helyezettje a Magyar Földrajzi Társaság által adományozott Ifjú Geográfus díjat veheti át. A történelem OKTV első három helyezettjének a Magyar Történelmi Társulat könyvcsomagot ajándékoz.

A Budapesti Francia Intézet a francia nyelv OKTV I. és II. kategória első három helyezettjének, a Budapesti Olasz Kultúrintézet az olasz nyelv OKTV I. és II. kategória első három helyezettjének ajánlott fel különdíjat. Az olasz nyelv OKTV első helyezettjei ezenkívül a Pécsi Tudományegyetem (Bölcsészettudományi Kar) különdíját is átvehették.

A Magyar Nemzeti Filmalap díját a mozgóképkultúra és médiaismeret verseny első három helyezettje és felkészítő tanáraik vehették át, a Bűvösvölgy médiaértés-oktató központ és a Forbes magazin közös különdíját szintén ebben a tantárgyban adták át.

A dráma versenyben kiváló teljesítményt nyújtó versenyzők a Magyar Tudományos Akadémia Színház- és Filmtudományi Állandó Bizottsága és Drámapedagógiai Albizottsága által alapított különdíjban, valamint a Theatrum Scholae Közhasznú Alapítvány által felajánlott különdíjban részesültek.

A rendezvényen készült további képekért kattintsatok ide!