Hogyan szerezz szakmai gyakorlatot?

18/12/27 csütörtök
ujnemzedek.hu
Sokan nem tudják, hogy a legprofibb cégek a szépen csillogó diploma mellett felsőfokú nyelvtudást és releváns szakmai tapasztalatot is elvárnak. Nézzük is a 3+1 tippet, hogy az utóbbival se legyen gondod.
  1. Komolyan keress, és komoly céget keress!

Ne úgy gondolj a szakmai gyakorlatra, hogy az „megint egy hülyeség, amit meg kell csinálni, hogy a tanár békén hagyjon”. Ugyanis ez nem a tanár vagy a suli, hanem a Te érdeked. Egy olyan lehetőség, amit, ha elszúrsz, gyakran azt jelenti, hogy első komoly állásodat is elszúrod ezzel együtt. Komolyan. Éppen ezért olyan céget keress, amely vagy nagyon jó nevű, vagy ahol valóban felelősségteljes munkát végezhetsz, vagy ami egyszerűen csak olyan, ahol egyébként is szívesen dolgoznál. A legjobb, ha mindhárom tulajdonság igaz rá. Gondolj bele, olyan tapasztalatokat kellene szerezned ez alatt az idő alatt (1-6 hónap, csak mondom), amiket tényleg hasznosítani tudsz majd a jövőben. Minek pazarolnád el ezt a lehetőséget?

  1. Vállalj minél többet! Persze csak ésszel!

A szakmai gyakorlatod ideje alatt törekedj rá, hogy a lehető legtöbb feladatot elvállald, és határidőre, a legjobb tudásodat beleadva el is végezd. Miért? Mert csak így lehet esélyed arra, hogy megtapasztald, hogy milyen feladatokat tudsz és szeretsz elvégezni, mire vagy képes, ha mindent (tényleg mindent!) beleadsz, és milyen érzés, hogy felelősségteljes munkát végzel, amiért komolyan a csapat tagjának tartanak a cégnél. Ha ezt elmulasztod, a szakmai gyakorlat adta egyik legnagyobb lehetőséget mulasztod el. Azt ugye mondanom sem kell ugye, hogyha nem teljesítesz, nem tudnak majd értékelni a cégnél. Akit pedig nem tudnak értékelni, annak aligha fogják igényelni a munkáját.

Plusz! Pályakezdőként az egyik legnagyobb problémád az lesz, hogy szinte senkit nem fogsz ismerni a szakmádban. Gondolj bele, hogy milyen klassz lenne, ha a gyakorlati helyen olyan jól teljesítenél, hogy az ottani kollégáid és munkád révén új kapcsolatokra tennél szert. Nem lenne elképesztően nagy előny? Naná: dehogynem!

  1. Ne a pénzre menj!

Komolyan ne! Mert itt nem az a lényeg. Persze, az is szuper, ha még fizetős is a gyakorlati hely, ahol a dolgozol, de ha megengedheted magadnak, ne ez alapján válaszd ki a céget. Ha tetszik a cég tevékenysége és nagyon szívesen dolgoznál ott, szívesen várnak is, csak nem fizetnek a gyakorlatért, hidd el, hogy megéri odamenned. Hosszú távon elképesztően szuper befektetés lehet. Rajtad és a cégen áll, hogy mit hozol ki belőle.

+ Informálódj komolyan és lépj időben!

Ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni! Egy kis segítség ehhez a felvitől:


Forrás: felvi.hu

Ha komolyabban is érdekel a téma, a felvi.hu cikkét itt érheted el ugyanebben a témában.

Forrás: felvi.hu