Hogyan menedzseld a kurzusaid az egyetemen, hogy játszva teljesíthesd őket?

18/11/28 szerda
ujnemzedek.hu
Nem olyan egyszerű, de úrrá lehetsz a káoszon - adunk pár tippet.

Az egyetemi évek alatt a tananyag csak egy dolog: ám egy diáknak még egy rakat más készséget is el kell sajátítania, ha sikeres szeretne lenni. Például azt, hogy hogyan ossza be az idejét. Itt már nem a csengő jelzi az óra vagy a nap végét, hiszen a nap bármelyik szakában lehet előadásod. A nyakadba szakadó szabadidővel pedig meg kell tanulnod hasznosan és ügyesen bánni.

Fel kell venni a tantárgyaidat, be kell járni az órákra, és persze a párhuzamosan zajló tanfolyamokra is figyelned kell. Ha megtanulod, hogy menedzseld az idődet, ez nem fog gondot okozni.

A Teen Vogue néhány pontban összeszedte, hogyan oszthatod be egyszerűen, mégis hatékonyan a rendelkezésedre álló időt. 

Légy realista

Persze, csábító, hogy az összes órádat összesűrítsd három napba, így lehet egy ötnapos "hétvégéd". De tényleg ez a legjobb ötlet? Főleg akkor nincs értelme ennek, ha az első éved kezded. Még nem tudod, milyen tempóban tudsz felkészülni az órákra. Nem tapasztaltad meg a vizsgaidőszakot sem. Elég feszített tempóban telik egy-egy óra, ha minden be van sűrítve, elfáradsz a nap végére, esélytelen, hogy végig ugyanolyan friss és üde maradj, nehezebben koncentrálni is a nap végére.

Ha nemrég kezdted az egyetemet, adj időt magadnak, és oszd el a felvett tárgyakat, hogy a pihenésre és felkészülésre egyaránt elég időd jusson. 

Nem biztos, hogy jó neked, ha nyolckor kezdődik az óra

A középsuliban minden nap felkeltél már korán, hogy a nyolcas kezdésre a suliban legyél. Ezt itt nem kötelező betartani. Sok dolog írhatja át az estéd: buli a haverokkal, késő estig tartó tanulás, de sokak már ekkor elkezdenek dolgozni is.

Igazítsd úgy az órarendedet, hogy mindig ki tudd pihenni magad.


Fotó: Unsplash

Legyen a zsebedben az egyetemi térkép

Nincs annál cikibb, mint az óra közepén beesni azért, mert nem találtad a termet. Ha nem tudod megjegyezni, merre vannak a számodra fontos tantermek, készíts térképet vagy töltsd le a suli oldaláról, és legyen mindig nálad. Memorizáld a helyeket, ahol már jártál, esetleg jelölheted is a térképeden. Meglátod, milyen jól jön majd a hideg és esős, havas időben, hogy nem kell órákat járkálnod az épületek között, mire megtalálod, ahová menned kell.

Esti előadás? Inkább ne

A nap végére eltompul az agyad, a figyelmed csökken - így ha délelőtt már tele volt az órarended, nem biztos, hogy délután jó ötlet beszuszakolni még egy órát. Ha a napod üres volt, akkor még belefér, de érdemes ilyenkor is aktívan részt venni az előadáson, mert így jobban megmarad a fejedben az óra anyaga.

Egyeztessétek az óráitokat

Ha mind a ketten már reggel elindultok az egyetemre, az tök jó mert egy időben ébredtek, nem zavarjátok a másikat. Ha viszont teljesen más időben mentek suliba, az eléggé bezavarhat a másik pihenésébe. Ha tehetitek, beszéljetek össze, és hangoljátok össze a napirendeteket, amennyire csak lehet. 

Ne pazarold az időd

Választott tárgynak olyan órákat próbálj felvenni, amelyek érdekelnek és hasznosak számodra. Fontos, hogy ezekre az órákra is úgy járj be, mint a kötelezőkre. Lényeges, hogy adjanak valami tudást, kapcsolódjanak a szakodhoz.

Kérj tanácsot

Ha bármilyen kérdésed van egy órával kapcsolatban, vagy aggódsz valami miatt, érdemes felkeresned az óraadó tanárod, a tanulmányi osztályt, vagy egy szaktársadat. Írj nekik e-mailt vagy keresd fel őket személyesen, biztosan kapsz segítséget.  

Kiemelt kép: Pixabay