Hogyan egyeztessük össze sikeresen az egyetemet és a munkánkat?

17/02/27 hétfő
ujnemzedek.hu
A legtöbbünkben felmerül a kérdés, hogy hogyan finanszírozzuk saját kiadásainkat az egyetemet alatt a cél persze az lenne, hogy egyre kevésbé függjünk a szülőktől. A dolog persze nem a legegyszerűbb, de azért nem is megoldhatatlan. Vendégszerzőnk, Radányi Lili szedte össze mire érdemes odafigyelni.

Azt tudni kell, hogy tanulni és dolgozni egyszerre áldozatokkal és lemondásokkal jár, ezek a hasznos tippek, azonban segíthetnek hogy sikeres maradj az egyetemen, miközben dolgozol és kikapcsolódásra is fordítasz időt.

1. Csinálj egy listát, amin rangsorolod a feladataidat

Az első és legfontosabb, hogy minden napra legyen egy listát amire ráírod a teendőidet ráadásul rangsorolva, így látni fogod, hogy mi az amit feltétlen meg kell csináljál aznap és mi az, amivel még tudsz várni egy két napot.

Személy szerint ez a módszer nekem nagyon sokat segít a mindennapokban, akár az egyetemen akár a Trendhimnél, ahol a suli mellett dolgozom.  így soha nem felejtem el a teendőimet. Fontos megfigyelned, hogy a nap melyik szakmában megy a leghatékonyabban a tanulás, így ahhoz tudod igazítani a többi dolgod.

2. Azért órára is be kell járni!  

Akármennyire is nehéz, próbáld meg úgy beosztatni magad a munkába, hogy ott tudj lenni az összes egyetemi előadáson. A képlet itt is egyszerű: ha órán figyelsz, kevesebbet kell később tanulni és nem fog belecsúszni a melóidődbe.  Plusz tanács: rakd el a telefonod és a laptopod az órákon, hogy ne vonja el semmi a figyelmed. Velem sokszor előfordult már, hogy nem értettem valamit, ami éppen elhangzott az, így rögtön rákerestem az Interneten és ott ragadtam egy adott oldalon. Ezáltal minimum 5-10 percet nem figyeltem, amivel újabb infókat hagytam ki.

3. Engedj magadnak szabadidőt és szünetet

Sok ember úgy véli, hogy az alvásra szánt idő helyett is tud tanulni vagy dolgozni, ezzel nyerve pár órát a napjához. Ez egy nagyon rossz és ártalmas módszer, hiszen minden embernek szüksége van legalább 7-8 óra alvásra ahhoz, hogy mind a testünk mind az agyunk rendesen tudjon teljesíteni.

Amikor lejár a munkaidőd fordíts időt magadra, a családodra, barátaidra és minden olyan tevékenységre, ami feltölt téged energiával és boldoggá tesz. Nagyon sok tanulmány kimutatta, hogy a megfelelő koncentráció összekapcsolható a tudatos, egészséges életmóddal. A sportolás és az egészséges életmód ugyanolyan fontos egy embernek, mint az elegendő alvás, hiszen emeli az energia szintünket és segít a koncentrációban. Akármilyen fáradtnak érzed magad a nap végén egy óra sportolás hihetetlen sok mindenben tud segíteni és sokkal jobban fogod érezni utána magad.

4. Használj ki minden percet

Buszon, metrón, villamoson..., bárhol jut egy kis idő arra, hogy elolvassunk még ezt azt, vagy nyelvtanulók esetében a szavakat memorizáljuk.

Ha ezeket a tippeket megfogadod, biztosan sokkal jobban tudod majd összeegyeztetni a kötelező dolgaidat, azonban sose felejts el magadra is időt szánni.

Ki Radányi Lili?

Vendégszerzőnk, egy 20 éves lány, aki Budapesten született és egészen tavaly nyár végig itt is tanult és élt. Azonban már gimnáziumi évek alatt eldöntötte, hogy mindenképp szeretne kimenni külföldre tanulni. Augusztusban költözött ki a dániai Horsensbe, ahol marketing menedzsmentet tanul és részmunkaidőben dolgozik egy dán cégnél heti két napot.