Hatékonyabban szeretnél tanulni? Egy Yale-en végzett jogász megmondja a tutit

18/11/26 hétfő
ujnemzedek.hu
Sophia Chua-Rubenfield lediplomázott a Harvardon, és Yale-en is begyűjtött egy jogász doktorit - szóval ha valaki, akkor ő tudja, hogy kell hatékonyan tanulni.

A diplomákat persze ő sem ajándékba kapta, nagyon is tudatos munka eredményeként jutott el idáig. A BoredPandán pontokba szedve tett közzé, milyen metódust alkalmazott - ezekből válogattunk.

Ahhoz, hogy ne csak elpazarold az időd, három alapelvre kell támaszkodnod:

1. A minőségre koncentrálj a mennyiség helyett: inkább kisebb mennyiséget tanulj meg, de azt jobban. 

2. Az írott jegyzet mindig jobban megragad.

3. Ha nem megy, ha nincs kedved, ne add fel: határozd el magad, koncentrálj és sikerülni fog!

A tanulást is, ahogy sok más dolgot, fel lehet osztani fázisokra. Ha ezeket a fázisokat sorrendben betartod, sokkal hatékonyabban leszel, és a tanulás sokkal könnyebbé válik. 

Első fázis: az órák

1. Mindenképp vegyél részt az órákon. Ez azért fontos, mert ha jelen vagy, nem ér semmi újdonságként, amikor majd a vizsgákra készülsz. Nem lesz olyan, hogy azon morfondírozol, hogy ezt vajon mikor is vettétek, és egyáltalán, miről lehet szó. Ha minden órára átismétled az előző anyagot, már előnnyel indulsz neki a vizsgaidőszaknak.

2. Jegyzetelj! Számtalan kutatás igazolta, hogy, amit leírunk, az jobban megragad a fejünkben. Ha figyelsz az órán és közben jegyzetelsz, sokkal jobban fogsz emlékezni a tanultakra.

Második fázis: tanulj év közben is

1. Nem, nem kell minden nap a szobádban vagy a könyvtárban ücsörögni, inkább szabadulj ki, ha megteheted. Ha jó idő van, ülj ki a közeli parkba és tanulj a friss levegőn.

2. A legjobb, ha folyamatosan tanulsz és készülsz minden órára. Így tudod tartani a tempót, nem maradsz le a tananyagról és mire a vizsgaidőszak jön, már csak ismételni kell. Felejtsd el a halogatást. Ha mindent a végére hagysz, ki sem fogsz látszani a rengeteg tanulnivalóból.

3. Motiváld magad a hétköznapokban is. Ha találkozód van, vagy kezdődik a kedvenc sorozatod, tűzz ki időkorlátot magadnak, ami alatt kötelező koncentrálni és tanulni. Ha tényleg így teszel, elégedettséget fogsz érezni és sokkal jobban esik majd bármilyen más tevékenység.

Harmadik fázis: írd meg a beadandókat, de ne csapd össze

1. Felejtsd el, hogy oldalakat emelsz ki a tolladdal, mert így nem tudsz a lényegre koncentrálni. Inkább olvasd el az aktuális bekezdést, oldalt, fejezetet, és jegyzeteld ki magadnak a lényeget. Ezzel sokkal hatékonyabb tudsz lenni, nem siklik át a figyelmed a lényegen.  

2. Amit elolvasol, arra koncentrálj is! Ne fald a betűket, anélkül, hogy felfognád, mi van odaírva, fókuszálj a tartalomra. Inkább haladj lassabban, minthogy a felére ne is emlékezz.

3. A beadandókat is írd meg magad. Mások dolgozatait lemásolni alapból ciki dolog, és a tanár is észre fogja venni. Dolgozd ki magad, mert ebből is sokat tanulhatsz.

Negyedik fázis: vizsga előtti felkészülés

1. Vizsga előtti este egyél valami könnyű vacsorát. Vegyél egy nyugtató, forró fürdőt és aludj egy jót. Nincs is fontosabb, mint az, hogy kipihenten érkezz a vizsgára. Ha fáradt vagy nem úgy pörög az agyad, könnyebben hibázol vagy hagysz ki fontos dolgokat.

2. Volt egy szabály vagy képlet, amit nem értettél? Na az tuti benne lesz a vizsgába. Keresd ki a választ rá a neten, kérdezz rá a tanárnál vagy kérd meg egy társad, hogy magyarázza el.

3. Sokat segít, ha az órai anyagot is átismétled. Oldd meg újra a feladatokat, sok tanár alkalmazza azt a trükköt, hogy beleteszi a vizsgába a már egyszer megoldott feladatot. Naná, hogy észreveszi, ha már akkor sem figyeltél!

4. Ne csak bámuld a jegyzeteid, olvasd fel őket hangosan. Közösen tanulsz a barátnőddel? Mondjátok fel egymásnak a tételeket. Ha össze tudod szedni a gondolataid és el tudod magyarázni a tanultakat egy másik embernek, akkor tuti, hogy megértetted az anyagot.

Ötödik fázis: a vizsga

Nyugodj meg, ne stresszeld magad. Vigyél magaddal egy kis vizet és szőlőcukrot. Mondd el vagy írd le a kérdésekre a választ, és szerezd meg a jól megérdemelt ötösödet.

Ha tovább fejlesztenéd magad a tanulásban, ebben a cikkünkben további hasznos tippeket találsz. Ha pedig még mindig nem elég, katt ide

Forrás: boredpanda.com, Képek: Pixabay