Ha ezekre a szakokra vesznek fel, nem sok reményed van, hogy megúszd a költségtérítést

18/07/11 szerda
ujnemzedek.hu
A 2018-as felvételi során 41 szaknál állapítottak meg előzetes ponthatárokat, a legnépszerűbbekre kitűnő vagy emelt szintű érettségi, nyelvvizsga nélkül reménytelen bejutni. Ezeken a szakokon állami ösztöndíjas helyet megcsípni nagyon nehéz, a tavaly felvettek közül is csak kevesen voltak rá képesek. 

Az Eduline szerint legmagasabb előzetes ponthatárt - 465 pontot - a nemzetközi tanulmányok alapszakon találjuk. A jogászoknak 460, a gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés és a nemzetközi gazdálkodás szakon egyaránt 440-440 a ponthatár. A kommunikáció- és médiatudomány szak előzetes ponthatára szintén magas, 455 pont.

Mindegy, melyik egyetemre jelentkezik, állami ösztöndíjas helyhez csak az juthat, aki ezeket a ponthatárokat teljesíti. Ugyanakkor az elmúlt években többször is megtörtént, hogy megváltoztatták az előzetes ponthatárokat (legtöbbször egyébként emelték őket).


Fotó: Pxhere.com

Szerencsére néhány szakon idén alacsonyabb az előzetes ponthatár

Összesen nyolc ilyen szak van, ahol ezért idén ezeken a szakokon feltehetően több állami ösztöndíjas hallgató kezdheti meg a tanulmányait. 

Nézzünk pár példát: az alkalmazott közgazdaságtan ponthatára 30 ponttal 428-ra csökkent, akárcsak az emberi erőforrások, a gazdálkodási és menedzsment, illetve a kereskedelem és marketing szakon. A turzizmus-vendéglátás szakon 20 pont a csökkenés, most 400 pont az előzetes határ. Ugyancsak 20 ponttal kevesebb az előzetes limit a nemzetközi gazdálkodás szakon (440 pont), pénzügy és számvitel szakon pedig a tavalyi 450 helyett idén 425 az előzetes ponthatár. 

Ha a többi szakon megállapított előzetes ponthatárra is kíváncsi vagy, a Felvi.hu adatai alapján megnézheted az Eudline-on. 

 

Július 11-én még benyújthatják a hiányzó dokumentumokat a felsőoktatásba felvételizők

 Szerda éjfélig van lehetőségük az idén szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre jelentkezőknek arra, hogy benyújtsák a még hiányzó dokumentumaikat, illetve egyetlen alkalommal módosítsák a korábban megjelölt szakok sorrendjét - közölte az Oktatási Hivatal. 

A jelentkezők a pontszámításhoz szükséges (és a jelentkezéskor még nem csatolt) dokumentumokat a felvi.hu honlapról elérhető E-felvételi Dokumentumok menüpontjában tudják feltölteni, itt követhetik nyomon a jelentkezéssel kapcsolatos dokumentumok elbírálását is. A jelentkezési helyek számától függetlenül elég mindent egy példányban feltölteni, de arra figyelni kell, hogy a dokumentum jól olvasható legyen és tartalmazza a jelentkező személyes adatait. 

Nem kell feltölteni a 2006. január 1-je után megszerzett érettségi dokumentum (bizonyítvány vagy tanúsítvány) másolatát - így a 2018. május-júniusi érettségi eredményeket sem -, és a 2003. január 1-je után megszerzett nyelvvizsga-bizonyítványokat. Ezeket az adatokat az Oktatási Hivatal folyamatosan átveszi a közhiteles nyilvántartásból, és a jelentkezők ezeket folyamatosan láthatják az E-felvételiben. (Ha a diák a jelentkezés benyújtása után szerezte meg a nyelvvizsgáját, akkor a felületen csak a nyelvvizsga-bizonyítvány adatait kell megadnia.)

Az eljárás során a felvételizőknek egyetlen alkalommal van lehetőségük módosítani a jelentkezéskor megadott képzések sorrendjét, ezt szintén szerdáig tehetik meg. Az E-felvételi felületén a Sorrendmódosítás menüpontban rendezhetők át a korábban megadott képzések, de új képzést már nem lehet rögzíteni. 

A dokumentumpótlás és a sorrendmódosítás mellett szintén július 11-e a személyes adatok módosításának határideje. 

A szeptemberben induló képzések ponthatárait várhatóan július 25-én este hirdetik ki, és ezek elsőként a felvi.hu-n lesznek elérhetők. Azok a felvételizők, akik jelentkezéskor megadták a mobiltelefonszámukat, még 25-én este sms-t is kapnak az eredményekről. A besorolási döntés - amely tartalmazza, hogy mely képzésen kezdheti meg a tanulmányait a felvételiző szeptemberben - legkésőbb augusztus 5-től az E-felvételi Hivatalos iratok menüpontjában lesz elérhető, arról minden jelentkező e-mailben is értesítést kap.

(MTI)