Ha diák vagy, akkor neked királyság a távmunka

16/10/17 hétfő
ujnemzedek.hu
De a többieket nem kecsegtetik a kutatók - állítólag mind a munka, mind a magánélet rámehet az otthoni melóra.

Írtunk már arról, mitől lesz tuti, illetve mit mérlegelj, amikor a home office mellett döntesz - most azonban az egyik legismertebb pszichológiai szaklap rávilágított, kiknek javasolt leginkább az otthoni meló. 

Hát, az írás alapján úgy nagyjából senkinek. 

Na jó, ez azért erős túlzás, de tény, hogy a kutatók szerint komoly, igen komoly felelősséget vesz a vállára az, aki a távmunkát választja. Megvan az a kép a fejedben, amikor pizsiben ülsz neki csipás fejjel korán reggel a munkának? Na, hát a legnagyobb veszély a tanulmány szerint pont ez - a személyes kapcsolatok totális hiánya, az elzártság és az, hogy az ember magánélete gyakorlatilag a munkahelyére költözik (illetve fordítva) mind a meló rovására megy. (Mondanánk, hogy megbánja, aki hazaviszi a munkát, de az a durva, hogy ez esetben igazából el sem viszi.)Neki nem jött be. Biztos nem diák. (kép: Pinterest)

A cikk szerint ha elkerülhetetlen a dolog, max heti két nap lenne ideális az otthondolgozáshoz. Ez még nem rontja annyira a teljesítményt, és simán vállalható. A kutatók szerint ellenben ha mondjuk kisgyerekes szülőként, vagy diákként vállalsz távmunkát, az igenis működhet. Sőt, nekik a dolog kifejezetten ajánlott  - feltéve, ha a meló olyan, amit feltétlenül kötött időbeosztásban kell végezni.

De már van ám hoffice is

A Hoffice egy egészen új svéd találmány a home office és a coworking közös gyermekeként született - lényege, hogy valakinek a lakásában dolgozhatunk együtt hasonlóan gondolkozókkal. Ha van egy király pecód, otthonról melóznál, de nem egyedül, akkor hoppá: hívd át magadhoz a skacokat, és agyaljatok együtt, illetve osszátok meg az eszközeiteket.