Felkészültél? Január 20-án tartják a középiskolai felvételiket

18/01/11 csütörtök
ujnemzedek.hu
A központi írásbeli felvételit minden érintett középiskolában január 20-án tartják, délelőtt 10 órától. Ez az időpont vonatkozik a négy- vagy öt-, illetve hat- vagy nyolcosztályos középiskolákba jelentkezőkre is.

A pótló írásbeli vizsgát január 25-én 14 órától tartják, de ezen csak azok vehetnek részt, akik az előző írásbelin alapos ok miatt nem tudtak megjelenni – írja az Eduline-ra hivatkozva a Lokál.

Fontos, hogy nem minden középiskola teszi kötelezővé a felvételit a jelentkezők számára, sok intézmény csupán az általános iskolai eredmények alapján rangsorolja a diákokat. A középiskolai felvételin az oktatási intézmények három szempont alapján dönthetnek a kérelmekről: vagy kizárólag az általános iskolai tanulmányi eredmények alapján, vagy gimnázium és szakgimnázium esetében a tanulmányi eredmények és a központi írásbeli vizsga eredményei alapján, illetve gimnázium és szakgimnázium esetében a tanulmányi eredmények, továbbá a központi írásbeli és a szóbeli vizsga eredményei alapján.

Fotók: Unsplash

Szóbeli vizsgát csak azok a középiskolák szervezhetnek, amelyek előírják a központi írásbeli vizsgán való részvételt. A szóbeliket február 22. és március 13. között tartják. Ha szóbelizni is kell, mert az adott középiskola ezt előírja, annak eredménye maximum a felvételi összpontszám 25 százalékát határozhatja meg. A középiskolák maguk dönthetik el, hogy mely tantárgyakból veszik figyelembe az osztályzatokat. A jelentkezés évének félévi eredményeit is bekérheti az adott gimnázium, szakgimnázium vagy szakközépiskola. A nyelvvizsgát és a versenyeredményeket nem vehetik figyelembe, sőt a magatartás és a szorgalom értékelését sem válthatják felvételi pontokra.

Az Oktatási Hivatal oldalán megtalálható hivatalos keresőben megye, város, fenntartó és iskolatípus (szakgimnázium, négy-, hat- vagy nyolcosztályos gimnázium, két tanítási nyelvű intézmény, szakközépiskola, szakiskola) alapján is lehet böngészni. Az intézmények adatlapján pedig meg lehet nézni az alapinformációkat: az iskola címét, telefonszámát és internetes oldalának címét, valamint az induló képzések típusát.