Ezekkel a böngésző kiegészítőkkel könnyebb lesz a tanulás és a meló is

17/03/10 péntek
ujnemzedek.hu
Ne szívasd magad, használd a legjobb eszközöket!

Ugyan mobilon és tableten már szinte minden online teendőt el tudunk intézni, de mélyebben kutatni egy téma után, írni és órákon keresztül dolgozni még mindig hatékonyabban lehet laptopon vagy asztali gépen.

Rengeteg appot fejlesztenek asztali böngészőkre is, bár ezek kevésbé ismertek, mint a mobilos tesóik annak ellenére, hogy nagy részük a mobilos verziók átültetése Chrome-ba, Safari-ba, Firefox-ba, Explorerbe, Operába.

Összeszedtünk néhányat, amit jól lehet hasznosítani tanulás és munka közben is.

Pocket

Könyvjelzőzés unalmas felületek és listák nélkül. Egy kattintással elmenthetsz cikkeket, oldalakat, hogy később olvasd el őket. A címkézéssel kiválóan kategorizálhatók az egyes témák. Ha beadandóhoz gyűjtesz anyagot, adj minden témába vágó cikknek azonos címkét, a recepteket, könyveket vagy éppen Youtube-videókat is csokrokba rendezheted. A Pocket online felületén nem csak a cikkek, oldalak linkjét látod, hanem előnézeti képet is, ráadásul az általad mentett tartalom alapján ajánl hasonlókat az app. Azonnal szinkronizál a mobiloddal és a tableteddel is.

kép: Pocket Chrome extension

Simplenote

Minimalista jegyzetelő alkalmazás minden cécó nélkül. Nincs formázás, nincsenek csicsás felületek, csak a jegyzeteid listája bal oldalon, címkék, a jegyzeted címe és a szöveg. Szinkronizál minden eszköz között, ha a böngészős verzióban beírsz egy szót, az azonnal megjelenik a telefonodon.

kép: camo.githubusercontent.com

Stayfocusd

Ha folyton elkalandozol a neten tanulás vagy munka közben, tiltsd le azokat az oldalakat, amelyek elvonják a figyelmed. Megadhatod, hogy naponta hány percet engedélyezzen az app a függést okozó oldalakon lógni, és ha ez az idő lejár, akkor már nem enged oda többet a böngésző. Persze ki lehet kapcsolni az egészet, de az pszichésen jóval nehezebb lépés a trógerkedés felé, mintha csak elkezdenéd beírni, hogy Fa… és a böngésző már ki is egészíti neked, hogy Facebook, amire csak entert kell ütnöd.

kép: http://michellerafter.com

LastPass

Jelszókezelő, amibe elég a böngésző indításakor belépned, és az összes elmentett felhasználónév-jelszó párossal rendelkező oldalon automatikusan beléptet, ha odanavigálsz. Nem kell parázni, biztonságos megoldás, a LogMeIn vette meg őket, ott jó kezekben vannak az adatok.

Awesome

Printscreent készíthetsz a teljes képernyőről vagy a kijelölt részeiről, és egyből a böngészőben szerkesztheted, nem kell lementened, majd megnyitnod képszerkesztővel. A feliratozás is simán megy.