Ezekért a célokért még egy tanórára is szívesen beülnénk

17/09/18 hétfő
ujnemzedek.hu
Az ENSZ 2015 szeptemberében indította útjára a „Project Everyone” kampányát, amelyben a 17 újonnan megfogalmazott Globális Célját szeretné megismertetni a gyerekekkel. A Világ Legnagyobb Tanórája az első globális oktatóprojekt, amelyen keresztül a gyermekek világszerte egy időben megismerhetik a fenntartható fejlődést szolgáló Globális Célokat, amelyek a társadalom kiemelt problémáira kívánnak megoldást nyújtani többek között a mélyszegénység felszámolásával, az esélyegyenlőség megteremtésével, a minőségi oktatás biztosításával és a környezetünk védelmével.

A Világ Legnagyobb Tanóráját idén szeptember 18-24. között rendezik, amelynek szervezésére és lebonyolítására az Emberi Erőforrások Minisztériuma a PontVelem Nonprofit Kft.-t bízta meg. Emellett a program előkészítésében és támogatásában a következő szervezetek vettek részt: UNICEF, UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága, Új Nemzedék Központ (ÚNK), Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács, Telenor, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), Mintamenza program.

A Tanóra témája

A szervezők ebben az évben is kijelöltek a 17 Globális Cél megismertetése mellett kiemelt témákat. Idén a tudatos táplálkozás, a felelős élelmiszerfogyasztás és az ezzel kapcsolatos fenntarthatósági témák kerültek a középpontba. A Világ Legnagyobb Tanórájának tananyagát és kiegészítő anyagait az ENSZ koordinálásával egy szakértői csapat készítette és a főbb világnyelveken tették elérhetővé. A tananyagokat angol nyelven, valamint magyarra fordításban változatlan tartalommal tesszük elérhetővé a résztvevő iskolák számára. Az általános iskolákban a 9-14 éves korosztálynak magyar nyelven, a középiskolákban angol nyelven javasoljuk a tanórát megtartani. A fő cél, hogy 2017. szeptember 18-24. között minél több általános- és középiskola csatlakozzon a kezdeményezéshez és a pedagógusok normál tanítás keretei között megtartsák a tanórát.

A honlapon található online regisztráció segítségével bármely köznevelési intézmény csatlakozhat: www.avilaglegnagyobbtanoraja.hu/regisztracio
További információkat a www.avilaglegnagyobbtanoraja.hu honlapon találnak.

Kérdőív

A programhoz kapcsolódóan egy 20 kérdésből álló kérdőív segítségével szeretnénk felmérni a gyerekek táplálkozási és Internet használati szokásait. Ebben a kérdőívben többek között értékelik a menzai ételeket, utánajárnak, mit kezdenek a menzán a maradék étellel, valamint a kedvenc ételükre is rákérdezünk. Ezen kívül felmérjük, milyen gyakran és hogyan használják információszerzésre a digitális világ adta lehetőségeket.

Pályázatok

A tanóra megtartása mellett a Világ Legnagyobb Tanórája témáit továbbgondolva három országos pályázatot hirdetünk meg:

1. Alsó tagozatosoknak a “MESETÁL” rajzpályázat az étkezési szokások megismerését célozza. A gyerekeknek egy általuk választott mesét kell illusztrálniuk, amely a táplálkozással kapcsolatos, pl. Kőleves, A kis gömböc, A só.

2. Felső tagozatosoknak a „Sztárzöldség” interjúpályázatot ajánljuk: a diákoktól egy kreatív fogalmazást várunk, amelyben interjúszerűen „párbeszédet” folytatnak egy általuk választott zöldséggel és felfedik annak összes titkát. Szeretnénk, ha az interjúból kiderülne a sztárzöldség számos jótékony hatása, származása, életútja, fellelhetősége vagy akár éppen olyan tulajdonsága, amitől óvakodnunk kell.

3. Az „Ökobuli” tervezőpályázaton minden középiskola minimum 3 fős csoportja részt vehet. Ebben egy olyan rendezvényt kell megtervezniük, amely megfelel a fenntarthatóság követelményeinek.

Nyitórendezvény

A Világ Legnagyobb Tanórájának nyitórendezvényén szeptember 18-án közel 100 általános- és középiskolás diák vett részt. Az meghívott előadók (EMMI, UNICEF, UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága, Új Nemzedék Központ, Telenor magas rangú képviselői) a délelőtti program részeként 5-10 percben szóltak a gyerekekhez a felelős élelmiszerfogyasztás, tudatos táplálkozás témakörében. A gyerekeknek a Ládafia bábszínház „A só” című előadásával kedveskedtek. A délutáni programelem játékos formában vezette rá a gyerekeket a környezettudatos gondolkodásra. A rendezvényhez kapcsolódóan az Új Nemzedék Központ 20 közösségi terében szerveznek hasonló interaktív foglalkozások ebben a témában.

Az egészséges életmódra nevelés legfőbb terepe az otthon

Az egészséges életmódra nevelés legfőbb terepe az otthon: a legfontosabb az, hogy a gyerekek milyen ételeket fogyasztanak és az egészséges étkezéssel kapcsolatban mire nevelik őket a családban - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

Novák Katalin erről A világ legnagyobb tanórája elnevezésű, az ENSZ által életre hívott kezdeményezéshez csatlakozó rendezvényen beszélt. Az idei tanóra fő témája a tudatos táplálkozás és a felelős élelmiszerfogyasztás.

Az államtitkár a Fővárosi Állat- és Növénykertben tartott eseményen rámutatott arra: a családi, az otthoni nevelés mellett fontos az is, hogy a bölcsődében, az óvodában és az iskolában milyen ételeket kapnak a gyerekek.

Novák Katalin közölte, ma a magyar oktatási rendszerben több mint egymillió olyan fiatal van, aki közétkeztetésben vesz részt, félmillióan ingyenesen étkeznek.

Elmondta azt is, hogy a bevezetett új szabályozásnak köszönhetően jobb ételeket kínálnak a menzákon, ahol változatosabban kell főzni, például többször kell halat adni a gyerekeknek.

Hozzátette, több mint háromszáz iskolafenntartó pályázott arra, hogy "menőbb menza" legyen az oktatási intézményében, azaz javítsák az étkezések körülményeit.

A felelős élelmiszerfogyasztásról szólva Novák Katalin elmondta, egy magyar ember évente átlagosan 70 kilogramm élelmiszerhulladékot termel. Ennek a pazarlásnak a nagy részét odafigyeléssel el lehetne kerülni - jegyezte meg.

Nobilis Márton, az Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője azt hangsúlyozta, hogy az étkezéssel kapcsolatban fontos a tudatosság.

Matolcsy Miklós, a kezdeményezés magyarországi szervezését lebonyolító PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója közölte: 160 országban tartják meg A világ legnagyobb tanóráját, amelynek célja, hogy a gyermekekkel megismertessék az ENSZ által megnevezett 17 globális célt. Idén az országban 3259 osztály regisztrált a programra.

Elmondta, a programhoz kapcsolódóan egy húsz kérdésből álló kérdőív segítségével szeretnék felmérni a gyerekek táplálkozási szokásait, valamint három országos pályázatot hirdetnek meg.

Soós Gábor, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának főtitkára arról beszélt, hogy a táplálkozásnak van egy kulturális örökségi vonatkozási is: szinte minden emberi közösség számára fontos kulturális kérdés, hogy milyen ételek fogyasztanak, azokat miként készítik el.

Tausz Katalin, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány gyermekjogi vezetője  az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) kutatási adataira hivatkozva arról beszélt, hogy a világban az éhezők száma több mint tíz éven át csökkent, 2016-ban viszont növekedett. Ennek okai között említette a háborúkat és az éghajlatváltozást.

A kutatás szerint az ötévesnél fiatalabb gyerekek közül 156 millió alulfejlett, 52 millió krónikusan legyengült - mondta.

Tausz Katalin megemlítette azt is, hogy 41 millió gyerek túlsúlyos. Ez lehet az alultápláltság egyik következménye is, hiszen sok szegény családban nem jutnak megfelelő, jó minőségű, változatos élelmiszerhez. Hangsúlyozta: a kutatások szerint a világban van elegendő élelmiszer, minden gyerekek táplálékhoz juthatna, ha "mi, felnőttek egy olyan világot rendeznénk be", ahol mindenki gondol a rászorulókra.

A fővárosi állatkertben mintegy száz diák részvételével megtartott nyitórendezvényen elhangzott: az ENSZ 2015 szeptemberében indította útjára a "Projekt Everyone" kampányát, amelynek keretében 17 globális célját szeretné megismertetni a gyerekekkel A világ legnagyobb tanórája rendezvényeken. Ezeket immár harmadik alkalommal rendezik meg, idén szeptember 18. és 24. között. (MTI)