Egyre nehezebb megtanulni a programozást - vagy mégsem?

18/02/21 szerda
ujnemzedek.hu
Egy amerikai professzor szerint a Commodore 64-esek idejében könnyebb volt megtanulni programozni, azt is leírta, hogy miért. Vannak, akik nem értenek egyet vele.

Mostanában  mást se hallani, mint hogy mekkora hiány van a programozókból. Boldog-boldogtalan informatikusokra vadászik már évek óta, és itthon is sorra indulnak a gyorstalpaló képzések, amelyek azt ígérik, hogy függetlenül attól, milyen területen dolgozott azelőtt, bárkiből képzett programozót faragnak, piacképes tudással. 

Laikusként azt hihetnénk, hogy a mai világban nem is olyan nehéz, legalábbis nem a lehetetlennel határos elsajátítani ezt a tudást, még akkor sem, ha valaki totál nulláról indul neki. Egyrészt az ehhez szükséges hardverhez is jóval könnyebb hozzájutni, mint évtizedekkel korábban, másrészt a szükséges tudás is nagy mennyiségben elérhető a neten. 

Egy amerikai főiskola professzora azonban nemrég azzal állt elő, hogy szerinte manapság sokkal nehezebb megtanulni programozni. Allen Downey, az Olin College professzora a tanítványai visszajelzései alapján jutott erre a következtetésre. Mint blogjában írja, ma a számítógép használata és a számítógép programozása között egyre nagyobb a szakadék. "Amikor 1982-ben megkaptam az első Commodore 64-esemet, ez a szakadék még nem létezett. Ahogy bekapcsoltad a gépet, rögtön rendelkezésre állt egy fejlesztőkörnyezet, ahová már írhattad is a kódokat. Mindez mára teljesen megváltozott" - fejtegeti Allen, aki három fő okot lát, amiért most nehezebb megtanulni a programozást. 

Az egyik, hogy a mai gépeken már nincs telepítve ilyen környezet, ha valaki programozni szeretne, először neki magának kell valami fejlesztőkörnyezetet felkutatnia és telepítenie. Ez pedig sokaknak nem is annyira egyszerű, vannak, akik már itt elakadnak. 

A másik probléma, hogy míg korábban a felhasználói felületek parancssoralapúak voltak, ma szöveges helyett sokkal inkább a grafikus felületek a jellemzőek. Ezek persze általában könnyebben kezelhetőek, de a felhasználónak jóval kevesebb fogalma van róla, mi is zajlik a háttérben, hogyan is működik az egész, mint amikor szöveges parancsokat adott a gépnek. 

Ezt a tendenciát erősítik a felhőalapú rendszerek is, amelyeket a harmadik okként nevez meg Allen. A webes alkalmazásokat használók gyakran csak homályos elképzeléssel rendelkeznek arról, hogy hol tárolják adataikat, és milyen alkalmazásokat használhatnak hozzá. Számos felhasználó, különösen mobileszközökön, nem tesz különbséget az operációs rendszerek, az alkalmazások, a webböngészők és a webes alkalmazások között. Amikor adatokat töltenek fel és töltenek le, gyakran fogalmuk sincs, honnan jönnek vagy hová kerülnek ezek az adatok.  

Allen végül több megoldási javaslattal is előáll, és összegzésként megállapítja, hogy míg C64-en csak nehéz volt megtanulni a programozást, a mai modern, felhőalapú mobileszközökön még nehezebb.

A témát itthon boncolgató Prog.hu-n a kommentelők véleménye már nem ilyen egyértelmű a témában. Van, aki szerint tényleg könnyebb volt elkezdeni a tanulást egy C64-en, mert egyértelmű volt a gépen futó BASIC használata. Ma megnehezíti a kezdést, hogy rengetegféle nyelv és eszköz elérhető, nehéz kitalálni, kiválasztani, melyik a legoptimálisabb. 

Van, aki szerint hiába van fent a neten rengeteg anyag, ezek egy része elavult, másik része pedig olyan előzetes tudást feltételez, aminek hiányában teljesen kezdőként szinte lehetetlen beletanulni a programozásba. 

Olyan vélemények is vannak, hogy most lényegesen könnyebb elkezdeni a programozást, mint a "C64-es időkben". Nem csak azért, mert a neten nagyon sok információ, tudásanyag elérhető, hanem azért is, mert a szükséges fejlesztési környezeteket telepíteni is nagyon egyszerű (a prof. állításával ellentétben). Van, aki szerint minden eszközön ott van legalább egy böngésző, és ez önmagában is teljes fejlesztői környezetet biztosít. 

Sokan mondják azt, hogy elkezdeni könnyebb manapság, de értékelhető szintre eljutni viszont jóval nehezebb, mint annak idején. Hiszen egy C64-esen elég volt egy csillagokból álló kígyó, ami fel alá mozgott a képernyőn, hogy mindenki el legyen ájulva. Akkoriban azonban még a számítógép önmagában is kuriózumnak számított. Így jóval könnyebb volt egyszerű, primitív kis programocskákkal sikert aratni. Ma, amikor mindenki profi szakemberek sokasága által alkotott programokat és appokat használ, jóval nehezebb értékelhető eredményt felmutatni. 

A címben felvetett kérdésre tehát nehéz egyértelmű választ adni - még a szakemberek véleménye sem egységes.