Egy robottól tanulják a gyerekek a közlekedési szabályokat Békéscsabán

18/02/08 csütörtök
ujnemzedek.hu
A kis robot, azaz Robot Tamás őrmester bemutatta a karjelzéseket, amikkel a rendőrök a forgalmat irányítják, és néhány fontos közlekedési szabályt is elmondott a gyerekeknek.

Az órát a Békéscsabai Rendőrkapitányság baleset-megelőzési előadója tartotta a Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium negyedikes tanulóinak. Robot Tamás őrmester először köszöntötte a diákokat, majd hasznos tanácsokkal látta el őket. Olyan közlekedési szabályokat mondott el, amelyek betartásával megelőzhetők, elkerülhetők a balesetek.

A gyerekek a rendőr segítségével átismételték a kerékpár kötelező felszereléseit is, és megbeszélték a leggyakrabban előforduló közlekedési jelzőtáblák jelentését.

A kis robot ezután bemutatta a forgalomirányító rendőr karjelzéseit, a baleset-megelőzési előadó pedig elmagyarázta, hogy az adott mozdulatnál mit kell tenniük a gyermekeknek, ha gyalog vagy biciklivel közlekednek.


Robot Tamás őrmester bevetésen - Képek: Youtube/Behir

A játékos tanórán a rendőr arra kérte a gyerekeket, hogy mindig legyenek figyelmesek, körültekintőek. Inkább álljanak meg és kérjék felnőtt segítségét, ha nem biztosak ­abban, hogy biztonságosan át tudnak menni az út másik oldalára. Fontos, hogy a zebrán, ha nincs kerékpáros átvezetés, mindig szálljanak le a bicikliről. Ha pedig van átvezetés, akkor is alaposan nézzenek körül, mielőtt kihajtanak az útra.

Egyébként minden megye kapott egy kis „robotzsarut” az Országos Baleset-megelőzési Bizottságtól. A karjelzéseket azonban a helyi szakemberek kezdeményezésére, a GÉSZI diákjainak segítségével programozták az eszközbe. Vargáné Szombati Andrea rendőr őrnagy, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, kedvezőek a tapasztalataik, azt látják, hogy a gyerekek az ilyen órák után könnyebben megjegyzik a hallottakat, sőt szívesebben mesélnek is róla társaiknak, szüleiknek.

A Behir riportja a nem mindennapi tanóráról:

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai más iskolákba is ellátogatnak majd, hogy a rendhagyó órákkal hozzájáruljanak a diákok balesetmentes közlekedéséhez. 

Forrás: Hirado.hu, Behir.hu