EDUCATIO? Választottál már csapatot?

19/01/07 hétfő
ujnemzedek.hu
Képzeld el a 20 legjobb, leglelkesebb csapatot, amit csak el tudsz képzelni. Meg van? Most válassz ki közülük egyet, amelyikhez csatlakoznál. Te döntöd el, hogy melyiket választod, hogy mi lesz a feladatod a csapatban és még azt is Rád bízzuk, hogy milyen területen önkénteskedsz. Két dolog számít: csináld szívből érezd jól magad közben, bármiben is segítesz. Hidd el, megéri.

Most azt mondod, hogy dolgozzak ingyen?

Nem. Azt kérdezem például, hogy van-e kedved elmesélni, hogy Te hogyan és mire használod az internetet? Hiszen híreket olvasol, infót keresel, zenét hallgatsz, filmet nézel, vagy éppen állásra jelentkezel, míg hidd el, sokaknak ez nem természetes. Ők nincsenek ennyire otthon a digitális világban. Pedig velünk egy suliba járnak. Bizony. Nekik például már az is hatalmas segítség, ha szánsz rá pár percet és elmeséled, neked miért fogy el a neted a fordulónap előtt…

Minek csináljam, ha nem fizet?

Egyrészt anélkül teljesítheted a kötelező közösségi szolgálatod, hogy olyan dolgokkal foglalkoznál, amiket nem szeretsz, másrészt pedig mert folyamatosan új és új embereket ismerhetsz meg, akikkel nem csak a követőid, de a barátaid számát is növelheted. Ráadásul nagyokat nevetsz, szórakozol és még jót is teszel közben.

Oké, oké. De hol talállak meg titeket?

Kvázi mindenhol. Komolyan. Az ország szinte minden megyéjében találhatsz legalább egy olyan csapatot, amelynek tevékenységéhez csatlakozhatsz. Eddig összesen 20 közösségi terünk van az országban.

Nem rossz. De mi az a közösségi tér?

Képzeld el úgy, mintha minden megyében lenne egy hely (mondjuk egy irodaféle), ahová bármikor bemehetsz tanulni, lazulni, egyedül vagy a haverokkal, szervezhetsz saját –, vagy részt vehetsz más által szervezett programokon, segítséget kérhetsz vagy nyújthatsz. Bármikor. Bármiben. Ugyanis minden közösségi tér ifjúsági és önkéntes központként is működik.

Mit kell tennem, ha érdekel a dolog?

Ha érdekel, hogy milyen területeken tevékenykedhetsz, az onkentes.gov.hu oldalon tudsz válogatni közöttük. Ugyanezen az oldalon nézelődhetsz egyébként további infók, hírek stb. után is az önkéntességgel kapcsolatban. Valamint természetesen találkozhatsz velünk személyesen is a különböző rendezvényeken, programokon is, mint például az EDUCATIO kiállítás.

Hm. Az EDUCATIO-n is kint lesztek?

Kint bizony. Az expo teljes időtartama alatt (2019. január 10-12. között), a térképen AE04-es jelzéssel ellátott standnál várunk titeket, kérdéseiteket és ötleteiket az önkéntességgel kapcsolatban. Az expo helyszíne: a Hungexpo "A" csarnoka. Odajönni, kérdezni, szelfizni és ajándékot kapni ér! #ottali