Diákhitelt igényelnél? Jó, ha ezeket tudod előtte

18/09/13 csütörtök
ujnemzedek.hu
Felvettek az egyetemre? Király! Szükséged van a diákhitelre? Akkor húzz bele, mert mindjárt lejár a határidő! Összefoglaltuk a legfontosabb infókat, amit érdemes tudnod a Diákhitel1-ről és Diákhitel2-ről. Böngészd át, mielőtt belevágsz!

Amikor egy diák és a szülei eldöntik, hogy igénybe veszik a diákhitelt, az mindkét fél számára nagy és fontos döntés. A határidő pedig mindjárt lejár. Épp ezért próbáltuk most egy cikkbe belefoglalni azokat a dolgokat, amiket közösen is átolvashattok, hogy pontosabb képetek legyen a dologoról. 

A főiskolai, egyetemi hallgatók kétféle diákhitelt is igénybe vehetnek. A Diákhitel1-et ösztöndíjas és önköltséges képzésben egyaránt fel lehet venni, és bármire el lehet költeni, de a Diákhitel2-re más szabályok vonatkoznak. 


Forrás: Stocksnap

Ki veheti fel?

A Diákhitel1-et finanszírozási formától függetlenül bárki. A Diákhitel2-t csak önköltséges, vagyis fizetős képzésben részt vevő hallgatók, akik még nem töltötték be a 46. évüket, függetlenül attól, hogy nappali, esti vagy levelező tagozaton, vagy távoktatásos formában tanul az illető.

Mikor lehet igényelni?

Ha már a félév első utalásakor meg szeretnéd kapni, legkésőbb szeptember 15-ig, vagy a tavaszi félévben február 15-ig add le a hiteligénylésed. A hitel első folyósításának időpontja az őszi szemeszterben október 15-e, a tavaszi szemeszterben március 14-e. Ha a diákhitel utalásának napja munkaszüneti napra esik, akkor az azt megelőző munkanapon folyósítják. Erről többet itt olvashatsz. 

Hogyan lehet igényelni?

A legegyszerűbb a Neptunon/ETR-en keresztül, de lehetséges az Ügyfélkapun át is. A harmadik lehetőség: a szükséges adatlapokat a www.diakhiteldirekt.hu online ügyintézési felületén a Diákhitel Direkten keresztül a Hiteligénylés menüpontban is ki lehet tölteni. Az igénylés módjairól további részleteket ide kattintva találsz. Természetesen az esetlegesen felmerülő kockázatokról is olvashatsz az alábbi linkre kattintva. 

Mennyi ideig igényelhető?

A Diákhitelt 11 tanulmányi félévre lehet felvenni, egy szemeszterben legfeljebb 5 tanulmányi hónapra. Ha egységes osztatlan képzésben vesz részt és a képzési idő meghaladja a 11 tanulmányi félévet, akkor a jogosultsági idő megegyezik a képzési idővel, de nem haladhatja meg a 14 tanulmányi félévet. A jogosultság ideje annyi hónappal csökken, ahány hónapra már megkaptad a diákhitelt.

Mire lehet költeni?

A Diákhitel1 szabad felhasználású kölcsön, tehát költheted albérletre, étkezésre, egyéb szükségletedre. A Diákhitel2 ezzel szemben csak tandíjra költhető. Egy rövid összehasonlítást itt találsz. 

Kinek utalják a pénzt?

A Diákhitel1-et havonta részletekben, vagy tanulmányi félévenként egy összegben lehet felvenni. Aki félévente egy összegben igényli a folyósítást, az egy összegben kapja meg a teljes szemeszterre jutó, 5 havi hitelt, aminek összege 350 000 Ft. A Diákhitel2 összegét a Diákhitel Központ nem neked, hanem közvetlenül az egyetem/főiskola számára utalja.

Mennyi pénzt lehet felvenni?

via GIPHY

Februártól a Diákhitel1 felvehető legmagasabb összege havi 70 ezer forint, ami azt jelenti, hogy tanulmányi félévenként 350 ezer forint jár a tanulónak. Ha az egyik tanévben a diák részt venne mondjuk az Erasmus-programban, akkor két félévre a normál Diákhitel1 kétszeresét kérheti, ami 1 400 000 Ft. A Diákhitel2-nél az összeg felső határa megegyezik azzal, amennyit tandíjként kell fizetned az intézménynek, ahol tanulsz.

Mekkora a kamat?

A Diákhitel1 kamata 2,3%. A Diákhitel2 0%-os kamattal igényelhető, vagyis kamatmentesen. 

És a törlesztéssel mi a helyzet?

Csak azután kell elkezdeni törleszteni, hogy elvégezted a főiskolát vagy az egyetemet (de legkésőbb akkor, ha betöltöd a 45-öt, pontosabban ezen év negyedik hónapjától). Minden évben megkapod az elszámolást, amiből kiderül, mekkora lesz a törlesztőrészlet a következő évben. A Diákhitel1 és Diákhitel2 törlesztéséről itt tájékozódhatsz. 

Maradt még megválaszolatlan kérdésed? Irány a Diákhitel hivatalos oldala, ahol minden további kérdésedre meg fogod találni a választ! 

Ez változott a diákhiteleknél

A 2,3 százalékos kamatú Diákhitel1 korábbi havi maximuma 50 ezer forint volt, ami 70 ezerre emelkedett, így egy tanévre már 700 ezer forint kérhető. Ráadásul amíg korábban 40 éves korig lehetett diákhitelt igényelni, most már 45 éves korig van erre lehetőség. További kedvezmény, hogy a két gyermeket vállaló nők fennálló hiteltartozásának felét, a három vagy több gyermeket vállalóknak a teljes összeget elengedik.

Forrás: MTI  

Kiemelt kép: Pixabay