Debrecenben lesz közösségszervezés alapszak!

17/01/16 hétfő
ujnemzedek.hu
Közösségszervezés alapszak indul szeptembertől a Debreceni Egyetemen. A várakozás szerint a frissen végzettek gyorsan munkát találnak majd, mert a közművelődés területén országos hiány van felsőfokú végzettségű szakemberekből.

2017 szeptemberétől megújul a fiatalok és felnőttek művelődésével foglalkozó képzés, amely Debrecenből indult el 60 évvel ezelőtt, és a megújult szak is elsők között indulhat el Debrecenben. Az egykori népművelő, majd művelődési menedzser és művelődésszervező szakok utódja a közösségszervezés alapszak lesz – írja az Unideb.hu

„Azoknak ajánlható, akiket érdekel a kulturális intézmények, a rendezvények, az ifjúsági és felnőttkori közösségek, valamint a felnőttképzés világa. Két szakirány közül lehet választani Debrecenben, ezek a kulturális közösségszervező vagy a humánfejlesztő szakirányok. A 3 éves képzés során többek között a kultúra történetéről és intézményrendszeréről, a közösségszervezés terepeiről, módszereiről és gyakorlatáról tanulnak a hallgatók. Ugyanakkor megismerik a művelődés és a felnőttképzés gazdasági, társadalmi, pszichológiai összefüggéseit is”  – mondta Juhász Erika, a Bölcsészettudományi Kar Művelődéstudományi és Humán Tanulmányok Tanszékének vezetője.

A szakon az államilag finanszírozott helyekre a minimum pontszám országosan 310 pont, ami a jelentkezők száma és hozott pontszámai alapján növekedhet.

A kulturális közösségszervező szakirányon a közösségfejlesztésen, a közösségek számára szóló rendezvények szervezésén, a marketingen, illetve a szabadidős tevékenységek szervezésén lesz a fő hangsúly. A humánfejlesztő szakirányon pedig elsősorban a felnőttképzés szervezése, a felnőttoktatás, tréningtartás, valamint a HR terén szerezhetők új ismeretek. A képzésben jelentős szerepet kap a gyakorlat: az egyetemi gyakorlatorientált órák mellett a hallgatók művelődési házakban, fesztiválirodákban, munkaügyi központoknál, önkormányzatoknál, civil szervezeteknél, vállalatoknál, rendezvényszervező központokban teljesítenek szakmai gyakorlatot.

Az ifjúsági közösségek és programjaik segítése iránt érdeklődő leendő tanár szakos hallgatók a közösségi művelődés tanári mesterszakra is jelentkezhetnek, amely osztatlan tanári képzést nyújt, és egy másik tanárszak mellé vehető fel.