Cyberbullying: lehet, hogy a fiatalok tudják a legjobb megoldást rá?

17/12/04 hétfő
ujnemzedek.hu
Amíg a nagykamaszok a #Sohavégetnemérőst csekkolták, a kicsiket Tóth Gabi, Caramel és a Kék Vonal munkatársai mozgatták meg egy érdekes koncepciójú játékban.

Rendszeresen vannak különleges osztályfőnöki óráink az Urániában, ahol a nagyobbak a #Sohavégetnemérős kapcsán beszélgetnek a legfontosabb őket érintő kérdésekről, a kisebbeknek pedig a Kék Vonal munkatársai tartanak különleges foglalkozást. November 21-én és 28-án két "extra tanár is" csatlakozott a sajátos programhoz. Tóth Gabi és Caramel az #akiveraznemhaver szószólói, akik szívesen beleállnak aktívan is a Cartoon Network és az Új Nemzedék Központ (cyber)bullying elleni kampányába

„Azért vállaltam a szereplést ebben a kampányban, mert szeretném, hogy ha a fiatalok éreznék, hogy erős és önálló személyiségek, akiknek jogaik vannak és képesek megvédeni magukat az online térben is.” – mondta el Tóth Gabi az osztályfőnöki óra után. „Nincs socialmedia managerem. Nekem is meg kellett tanulni, hogy meg tudjunk küzdeni a pletykával, a negatív kommentekkel, a rágalmazással, a zaklatókkal. Meg kell tanulni, letiltani, kiikszelni azokat, akik zaklatás vagy feszültségkeltés céljával találnak be ezeken a felületeken.”

„Huh, én még eléggé más korban jártam iskolába, de úgy emlékszem nem igazán beszéltünk soha fontos dologról az osztályfőnöki órákon, pedig kellett volna.” – mesélte egy héttel később Caramel. „Bár akkor még nem volt szó cyberbullyingról, de ott is megvolt már a kirekesztés, kirekesztettség, a klikkesedés a bántalmazás is.” – tette hozzá.

Az énekes szerint „el kell érni azt, hogy gondolkozzunk”. El kell érni, hogy felismerjük azokat a helyzeteket, amikor minket vagy más embereket bántalmaznak és igen, azt is fel kell ismernünk, ha mi vagyunk a bántalmazók, mindegy, hogy a fizikai vagy a digitális világról van szó. A végső cél persze az lenne, hogy a jó erkölcsi normáink egyszerűen már reflexé valljanak. Ehhez az is kell, hogy beleálljunk ezekbe a kérdésekbe - vallja az énekes.

Szerinte segít, de nem elég, hogy ismert emberek beszélnek a kérdésről, szélesebb összefogasára van szükség, amiben benne vannak a tanárok, az állam, a civilek és a gyerekek is. Caramel szinte biztos benne, hogy a cyberbullying problémájára a fiatalok találják majd meg a megoldást, hiszen nekik van élő tapasztalatuk a dologgal, de addig még rengeteg dologban kell nekik segíteni. "Az első lépéseknél járunk, rengeteg gyakorlati technikát, tudást, normát kell még megtanulnunk, új szabályokra és törvényekre is szükség lesz."

(...) ha egy öngyilkossági krízishelyzet közepén telefonál nekünk egy kamasz, eljutunk a beszélgetésben odáig, hogy hívjuk a mentőt, akik kimennek érte, és biztonságba helyezik. Ilyen is van. A másik, ami nagyon megterhelő, az az, amikor komoly családon belüli erőszakról számolnak be a tinik, és egy családból való kiemelés lesz a dolog vége.(...) - igen, a Kék Vonal munkatársai is ott voltak velünk az Urániában. A velük készült beszélgetést itt találod.