Bakker, el sem hiszed, mennyit költenek az egyetemisták - csak úgy mindenre

17/03/17 péntek
ujnemzedek.hu
Lakhatás, megélhetés és szórakozás: ebből a háromból olyan orbotális összeg jött ki a magyar kutatásban, hogy a fal adja a másikat

A Debreceni Egyetem (DE), a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) nyolc kutatója elvégzett egy elég rendhagyó felmérést kb. 1500 külföldi diákja bevonásával - a cél az volt, hogy kiderüljön:

mennyit költenek ezek a srácok a három egyetemvárosban lakhatásra, megélhetésre és szórakozásra évente?

Nem húzzuk tovább, itt az elképesztő összeg: 22 milliárd forint megy el erre a háromra. A vicc, hogy ebben még nincs is benne a tandíj: erre csaknem 21 milliárdot tapsolnak el. 

M. Császár Zsuzsanna kutatásvezető, a PTE Földrajzi Intézetének egyetemi docense kiemelte, hogy vizsgálták a hallgatók városokkal kapcsolatos elégedettségét az árak, a lakhatás és a szolgáltatások minősége, a közbiztonság, a közlekedés, az ügyintézés, a szociális kapcsolatok és a nyelvi nehézségek szempontjából is.

Az összegzésből kiderült: Pécsett az infrastruktúrát és az ügyintézést, Debrecenben a befogadó közeg megismerését és mentalitását, Szegeden az egyetemi közeget és a tanulmányokat, valamint a szabadidő eltöltésének lehetőségeit jelölték meg problémaként a külföldi hallgatók. Ugyanakkor mindenhol egyértelműen kevesellték a hallgatók az étkezési, vásárlási, sportolási és szórakozási lehetőségeket - mutattak rá a kutatók.

Csak a partika? Nem hinnénk.

Hozzátették, mindhárom városban a lakhatásnak és a hétköznapi szituációknak - a bevásárlásnak, a szolgáltatások igénybevételének - a megoldása tűnt a legegyszerűbbnek. A kutatók azt is megállapították, hogy a külföldi hallgatók többsége bérelt lakásokban lakik, ami jó anyagi helyzetre utal, köztük kisebb arányban lakásvásárlók is vannak.

Fontos kiemelni: a 2016/2017-es tanév őszi adatai alapján a legtöbb nemzetközi hallgatót - 4321 főt - a DE fogadja, ezt szinte azonos számban követi a szegedi és a pécsi egyetem 3200 fővel.

M. Császár Zsuzsanna a kutatás lényegi megállapításai közé sorolta, hogy a nemzetközi hallgatók "hazatértük után egyetemeink, városunk és hazánk autentikus informális hitelminősítőivé válnak". "Fontos, hogy potenciális jószolgálati nagykövetekként tekintsünk rájuk" - tette hozzá.