Átadták az idei OKTV-díjakat - a tehetséges fiatalokon múlik a jövő

17/06/06 kedd
ujnemzedek.hu
A tehetséges magyar fiatalokon múlik a jövő, rajtuk áll vagy bukik, hogy milyen lesz Magyarország elkövetkező időszaka, hiszen tevékenyen részt tudnak venni az ország formálásában – mondta az államtitkár.

Novák Katalin az országos középiskolai tanulmányi verseny (OKTV) díjkiosztója előtt mondott köszöntőjében azt mondta, akik megmérették magukat ezen a versenyen, azok nemcsak tehetségesek, hanem bátrak is, hiszen több mint húszezren jelentkeztek az OKTV-re. A tanulásba vagy később a munkába fektetett energiát nem lehet megspórolni, „nem lehet az utat lerövidíteni, nincsenek kiskapuk”, azonban a befektetett energia később valamilyen formában megtérül – fogalmazott.

kép: ujnemzedek.hu

Novák Katalin szólt a fiatalokat felkészítő tanárokhoz is, akiknek azt mondta, nélkülük, az ő pluszenergiájuk, figyelmük nélkül a diákok nem érhettek volna el jó eredményeket. Kiemelte azt is, hogy támogató családi háttérrel sokkal könnyebb jobb teljesítményt elérni.

Az államtitkár megjegyezte, hogy az OKTV a Nemzeti Tehetség Programból valósul meg, amelyre évről évre egyre többet áldoz a kormány, és ma már 350 ezer olyan magánszemély van az országban, aki a személyi jövedelemadója 1 százalékát a program javára ajánlja fel.


kép: ujnemzedek.hu

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár azt mondta a diákoknak, hogy mindenki büszke lehet a teljesítményére, hiszen sok év tanulás van az eredmények mögött. Hozzátette: a kormány célja 2010 óta a teljesítmény és a minőség megerősítése a magyar oktatási rendszerben.

Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke arról beszélt, hogy a versenyen elinduló fiatalok dicséretet érdemelnek azokért a döntésekért, amelyekben nemet mondtak az egyéb szabadidős elfoglaltságokra és a tanulást választották. „Ettől a döntéstől szabad emberek, mert őket nem sodorja az ár, hanem döntöttek valami mellett” – fogalmazott.


kép: ujnemzedek.hu

Az Oktatási Hivatal írásos összegzése szerint ebben a tanévben a 27 tantárgy 38 kategóriában megszervezett versenyeire 28.841 jelentkezést regisztráltak, ami összességében 20.956 tanulót jelent, hiszen a diákok akár több tárgyra is jelentkezhettek. Az OKTV népszerűségét az is jelzi, hogy az ország 568 középiskolájából, azaz a középiskolák csaknem feléből vettek részt tanulók a versenyen.

Az országos döntőkben az 1-30. helyezést elérő tanulók 206 középiskolából kerültek ki, ami azt mutatja, hogy számos intézményben folyik egy-egy tantárgyi területen magas szintű tehetséggondozó munka – írták.