Allergénleolvasó app győzött a középiskolás startupok versenyén

18/06/13 szerda
ujnemzedek.hu
Ez, és az okos, LED-es mászófal és a fenntartható food truck akár meg is valósulhat.

Az uSchool egy szuper - és nem mellesleg: ingyenes - oktatási program 16-18 éves diákoknak, akik egy évvel az érettségi előtt lehetőséget kapnak, hogy véghez vigyék életük első startup projektjeit. A csapatok munkáját egy elkötelezett és motivált fiatal vállalkozókból és nagyvállalatok munkatársaiból álló mentorcsapat segíti folyamatosan ill. a heti egyszeri találkozók során. Így a diákok belekóstolnak az üzleti és projekttervezésbe, megismerik a marketing és sales alapjait, a csapatmunkát, de ami a legfontosabb megtanulják, hogyan kell prezentálni a hónapokon át fejlesztett projektjüket, és végső soron önmagukat. 

Tavaly 12 iskola 22 diákja vett részt a uSchool programban, idén pedig több mint 40 iskolából 100 középiskolás szerezhetett vállalkozói tapasztalatot. Az öt legjobb diák-startup végül a Brain Bar konferencián versengett a fődíjért.  

A győztes allergénleolvasó életet menthet

A verseny idei győztese a GrEAT csapata. Ők a fenntarthatóság témájában egy olyan alkalmazást készítettek, amelynek segítségével a vásárlók beolvashatják az élelmiszerek csomagolásán feltüntetett allergéneket, így biztonságosan választhatják ki az alapanyagokat. A csapatot Végh Veronika, Szabó Rebeka és Merhala Dorina, 17 éves diákok alkotják. 

A második helyezett, Remetei-Filep Eperke, Versánszky Dalma és Tóth Leila alkotta LED csapat fogyasztói és dizájn termékek témában alkotott. Ötletük a beltéri falmászást forradalmasítja LED-fényekkel: a mászófalat, illetve a fényekkel kijelölt útvonalat a sportolni vágyók magasságához, testtömegéhez és ügyességéhez igazítva, variálható nehézségi fokozatokat kínálva. 

A dobogó harmadik fokára a Rekamé csapat állhatott fel. Ők szintén a fenntarthatóság témájában dolgozták ki innovatív ötletüket, Magyarország első fenntartható food truckjának megvalósítását. Az Asztalos Noémi, Erdős Mátyás és Egressy Dániel részvételével felálló csapat az élelmiszerhulladék mennyiségének minimalizálása érdekében olyan alapanyagokat használna a főzéshez, amelyek szavatossági ideje a közeljövőben jár le.

Szurkolhatunk nekik a nemzetközi döntőben

Az 1–3. helyezett csapatok tagjai a június végi, szlovéniai nemzetközi döntőben mutatják be projektjüket. Itt a magyar és szlovén legjobb csapatok mellett az USA-ból érkeznek majd innovatív középiskolások, a győztes nyereménye pedig egy tanulmányút lesz a Szilícium-völgybe. 


A döntősök a Brain Baron - Fotók: uSchool, Facebook

Az első helyezett GrEAT csapat ezen kívül részt vehetett a Blastoff Startup Contest 2018 versenyén, szintén a Brain Bar keretein belül, itt a felnőtt startupperek közti versenyben a Springtab különdíjat kapták meg, GDPR- felkészülési, UX-perszonalizálási lehetőséget, illetve féléves, ingyenes SpringTab használatot.

A legjobb ötletek meg is valósulhatnak
 
„Az elmúlt néhány hónap alatt nagyvállalati és startupper mentorokkal dolgoztak a fiatalok. A mentorok segítségével az ötletkidolgozástól a validáláson keresztül eljutottak az üzleti modell kidolgozásáig, néhányan már külsős partnereket is megkerestek. A legjobbaknak pedig arra is módjuk lehet, hogy innovatív ötletüket a megvalósítás fázisáig vigyék ” – mondta Kalocsai Kinga, a BCCH elnökségi tagja, a GE régiós kommunikációs igazgatója.