A tehetségek fővárosa vagyunk - új ötleteket kaphatnak a szakemberek

17/04/24 hétfő
ujnemzedek.hu
„A szakembereknek az a feladata, hogy felébresszék és fenntartsák a fiatalokban eleve meglévő érdeklődést” – ehhez kapnak segítséget a kétnapos Budapest Talent Summit - Budapesti Tehetség Konferencián.

„Jövőnk a tehetséges magyar fiatalokban van” - mondta el Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára, a kétnapos konferencia megnyitóján hétfőn a Danubius Hotel Flamencoban.

Köszöntőbeszédében elmondta: A fiatalok számíthatnak a számíthatnak a kormány, a tehetséggondozó szakemberek, a pedagógusok és a család támogatására is, sőt szerencsére egyre többen vannak azok is, akik adójuk egy százalékát a Nemzeti Tehetség Programnak ajánlják, ezzel támogatva a tehetséggondozás ügyét.

Novák Katalin arról beszélt, hogy szerinte mindenkiben rejlik valamilyen tehetség, csak fel kell fedezni. „Sokan Einsteinnek tulajdonítják a mondást: Mindenki egy zseni, de ha egy halat az alapján ítélsz meg, hogy milyenek a képességei a fáramászáshoz, abban a hitben élheti le az életét, hogy hülye”. Az államtitkár szerint a konferencián résztvevő szakembereknek pedig az a feladata, hogy felébresszék és fenntartsák a fiatalokban eleve meglévő érdeklődést.

Az államtitkár hangsúlyozta, a kormánynak kiemelten fontos a tehetséggondozás ügye, ezért egyre több figyelmet és forrást fordítanak erre a területre. 2009 óta a hatszorosára emelték az erre szánt összeget, a jövő évi költségvetésben az ideinél mintegy 10 százalékkal többet fordítanak rá, ezzel pedig átlépik a hárommilliárd forintos határt.

Hozzátette, ez nem jöhetett volna létre azon adózó állampolgárok nélkül, akik felajánlják az személyi jövedelemadójuk (szja) egy százalékát a Nemzeti Tehetség Program számára. Eleinte még csak 50 ezren éltek ezzel a lehetőséggel, mostanra viszont már több mint 350 ezren gondolják úgy, hogy a tehetséges fiatalokat szeretnék támogatni. A programban évente 350 ezer fiatalt támogatnak a sport, a kultúra és a természettudományok terén az óvodától a felsőoktatáson túlnyúlva. Ez olyan, mintha minden 1% felajánló személyes támogatna egy-egy fiatalt. - mondta Novák Katalin.

Az államtitkár kiemelte, azt szeretnék üzenni, hogy ha valaki tehetséges és a szorgalmas, akkor számíthat a kormány és a magyar állampolgárok támogatására.

Novák Katalin úgy fogalmazott, Magyarország a tehetséggondozás fővárosa Európában, hiszen Budapesten van az Európai Tehetség Központ, és magyar javaslat alapján már európai tehetségnapot is rendeznek.

Eckler Gergely az Új Nemzedék Központ ügyvezetője megnyitóbeszédében elmondta: „Alapvető célunk, hogy a fiatalok számára valami hasznosat tegyünk. „Azt gondolom ehhez hozzátartozik, hogy azok számára, akik a fiatalok tehetséggondozásával közvetlenül foglalkoznak, tartsunk egy ilyen konferenciát, ahol megismerhetik a legjobb külföldi és magyar szakemberek gondolatait, és tippeket, ötleteket kaphatnak a munkájukhoz.

Az Új Nemzedék Központ által szervezett konferencia célja, hogy felhívja a pedagógusok és tehetségsegítéssel foglalkozó szakemberek figyelmét arra a jelenségre, hogy a fiatalok körében a csökken az érdeklődés a természettudományok, a technológia, a műszaki tudományok és a matematika iránt (STEM területek), miközben egyre nagyobb a munkaerőpiaci igény az ilyen végzettségű szakemberekre. A több, mint négyszáz résztvevő többek között a kreativitás fejlesztésének és mérésének módjairól, a gamifikációról, az innovatív oktatási lehetőségekről, digitális eszközökről tájékozódhatnak, illetve számos jó gyakorlattal is megismerkedhetnek.

Az első nap szakmai programját Joan Freeman (PhD) az ECHA alapító elnökének előadása nyitja „Tehetséges gyermekek Európában” címmel. Őt követi Rena F. Subotnik (PhD) az Amerikai Pszichológiai Társaság Iskola- és Oktatáspszichológiai Központjának igazgatója tart előadást azokról a pszichológiai alapelvekről, amelyek jól használhatóak a tehetséges és kreatív gyerekek oktatásában. A nap következő előadásában Dr. Kolnhofer-Derecskei Anita, Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar, adjunktusának a kreativitás és innováció kapcsolatáról fog beszélni.

A délutáni etapban Jonathan Plucker (PhD) a Johns Hopkins University professzora beszél majd a kreativitás tudományának jövőjéről, akit Dr. Turcsányi-Szabó Márta, ELTE Informatikai Karának, egyetemi docense követ, előadásának témája pedig: az IKT eszközök alkalmazása a természettudományos területek oktatásában.

 A nap innentől szekciós bontásban folytatódik, ahol játékosításról, innovatív műszaki megoldásokról, modern alkotótechnikákkal működő közösségi műhelyről, élményszerű tanulásról, a digitális világ és a kreativitás összefüggéséről, a digitális eszközök szerepéről, a kreativitás méréséről, a tehetségek azonosításáról lesz majd szó. Ezek mellett a Prezi képviselője is tart majd előadást, illetve a résztvevők megismerkedhetnek majd nemzetközi jó gyakorlatokkal, a hálózatosodás lehetőségeivel, vajdasági és szlovákiai tehetségprogramokkal is.

A második napon Farkas József, a Sanatmetal Kft. ügyvezető igazgatója, a Magyar Innovációs Szövetség elnökségi tagja nyitja majd a napot és az innováció gazdaságélénkítő szerepéről tart előadást. Őt Mészáros Csaba, az Evopro Holding Zrt., elnöke és Moshe Zeidner (PhD), a Haifa Egyetem professzora követi majd. Az előbbi a fiatal tehetségek üzleti életbe való bevonásának lehetőségeiről, az utóbbi pedig az érzelmi intelligencia fejlesztésének lehetőségeiről beszél majd.  A két napos konferenciát Jávor Balázs az Új Nemzedék Központ tehetségfejlesztési igazgatója zárja majd.