A pályaválasztásod összefüggésben lehet az intelligenciáddal

17/01/23 hétfő
ujnemzedek.hu
Magasabb az intelligenciájuk a természettudományos szakokon tanulóknak

A Quartz egy elég hosszú cikkben gyűjötte össze jónéhány évtized kutatási eredményeit, ami alapján kiderül, hogy a felsőoktatási intézmények szakjain tanuló diákok látványosan megkülönböztethetők intelligencia szintjük alapján. Minden szakon vannak kiemelkedő tehetségek, de ha az átlagos értékeket nézzük, a természettudományokkal, technológiával, matematikával és mérnöki tanulmányokkal összefüggő szakokon a legmagasabb a mutató. Ezt a négy területet a STEM betűszóval jelölik egyben a science, technology, engineering és mathematics szavak alapján. A legalacsonyabb szinten a felsőfokú mezőgazdasági tanulmányokat végzők állnak, de ahogy említettük, ez nem jelenti azt, hogy ott ne lehetnének zseniális elmék. 

A STEM diákoknak a tanulmányaikhoz sokkal erősebb nyers agyi kapacitásra van szükség, jobban is teljesítenek az összehasonlító teszteken. Ezek alapján nem meglepő, hogy az Ivy League nyolc menő egyetemén üzleti szakon végzett diákok 40%-a a 2008-as válság előtt a Wall Streeten helyezkedett el, hogy agykapacitását bődületes pénzekre váltsa.

Az Ivy League (Borostyán Liga) eredetileg nyolc magánegyetem sportszövetsége az Egyesült Államok északkeleti területén. Manapság már ez a név azt a nyolc egyetemet jelenti, melyek magas színvonalukról híresek, ezek Észak-Amerika elit felsőfokú iskolái.

A nyolc egyetem: Brown Egyetem, Columbia Egyetem, Cornell Egyetem, Dartmouth College, Harvard Egyetem, Princeton Egyetem, University of Pennsylvania, Yale Egyetem

forrás: Wikipedia

(Madeline Levine pszichológus elmondása alapján azonban nem kell befordulnia azoknak sem, akik nem STEM szakosak, hiszen a legtöbbünk átlagos ember, így nem vagyunk kirívó esetek. Persze sok gógyi nem kell ahhoz, hogy ezt megállapítsuk, hiszen azért átlag az átlag, mert ahhoz közelítenek a legtöbben. Azért mond még egy-két étdekes dolgot, katt a lenti képre a videóért!

 

 

(Quartz)