A 16 éves srác appot csinált, hogy behozza a matek lemaradást

16/10/10 hétfő
ujnemzedek.hu
Amikor Karla elsős gimnazista volt, amikor matek szakos osztályában lemaradozott a többiektől.

Kalrat új iskolába küldték, és egy olyan osztályba került, ahol az algebra volt a fő vonal. Mire Kalra meggyőzte mamáját, hogy hadd menjen vissza a régi iskolájába, már nagyon le volt maradva társaihoz képest. 

"Elkezdtem küzdeni, nem ismertem senkit az osztályból és egyedül éreztem magam." - mondta a Business Insider-nek a fiú. 

A legtöbb gyerek feladta volna és beletörődött volna, hogy nyári suliba kell mennie és extra keményen kell tanulnia, hogy teljesítse a tárgyat, de Kalra nem nyugodott bele. Úgy döntött, épít egy appot, ami megcsinálja az összes házifeladatát. 

2015 májusában kezdett el dolgozni a projekten, ami iOS-en elérhető lett "6284 Calc" néven. Mondanunk sem kell, hogy nem hasonlítható más számológépekhez. Neked csak meg kell adnod az értékeket, legyen szó geometriáról, algebráról, és ez a két dolláros app megadja az összes megoldási lehetőséget. 

Mi van akkor, ha ez az app nekünk dolgozik? - tette fel a kérdést Kalra, majd arra kérte hasonló cipőben járó társait, hogy inkább gondolkozzanak, mint sem skippeljék a leckét. Naponta öt percet kell azzal foglalkozni, hogy megcsinálják a házit, így "sokkal jobb, mintha nem foglalkoznának vele".

6284 calc

6284 Calc

Kalranak nem volt tapasztalata ezen a területen, habár egyszer készített az apukájának egy lottószám-generátort. Kimerült annyiban az önképzése, hogy ebookokat töltött le és kísérletezett.

Ha valami újat tanultam az osztályban, az első dolog, amit csináltam a házifeladat elkészítése helyett az volt, hogy először az appon dolgoztam ki a megoldásokat - mondta. Megkérte barátait, hogy próbálják ki és véleményezzék, azóta pedig már kb 30 000-en töltötték le a programját. Erre az Apple is felfigyelt sőt, meghívták a diákot a közelgő Worldwide Developer Conference-re is. 


Amit Kalra

Gamerből app fejlesztő

Kalra sztorija az app fejlesztéssel talán ott kezdődött, amikor még csak számítógépes játékokkal játszott, ahogy az átlag tinédzserek. Kedvenc játéka a Roblox volt, ami egy olyan hatalmas multiplayer online játék, ahol a játékosok a virtuális világban kutathatnak. Persze sokszor megkapta szüleitől ő is az ismerős mondatot: mit csinálsz egész nap gép előtt? 

Még csak 12 volt, de megtanulta, hogyan tudja megépíteni saját világát és játékát a Roblox-on belül."Ezért kezdtem érdeklődni a kódolás iránt, mert meg tudtam csinálni a saját játékom!" A gimi utáni terveiről csak annyit mondott, szeretne most a 6284 Calc-re fókuszálni de más dolgokat is ki akar próbálni.