7 új helyszínen ismerkedhetnek a lányok ingyen a kódolással

17/09/14 csütörtök
ujnemzedek.hu
Országszerte 7 helyszínen indulnak idén ősszel Skool Klubok, ahová 11 és 14 év közötti lányok jelentkezéseit várják. A 10 hetes délutáni programok során kifejezetten gyerekek számára fejlesztett programnyelven kódolnak majd a lányok rendhagyó és játékos oktatási formában, a Skool helyi önkéntes oktatói és mentorai segítségével.

A Skool missziója, hogy minél több lány ismerhesse meg a technológiai pálya lehetőségeit. Mindezt játékos, formabontó oktatási módszerek segítségével - írják sajtóközleményükben. 

Idén a budapesti Skool műhelyeken felül 7 helyszínen szerveznek ingyenes 10 hetes kurzusokat 11 és 14 év közötti lányok számára. A foglalkozások várhatóan szeptember végén, október elején kezdődnek. A Skool Klubok közül hatot az ország legkülönbözőbb pontjain, vidéken indítják el: Kállósemjénben, Egerben, Kaposváron, Békéscsabán, Szegeden és Miskolcon is tanulhatnak a lányok programozni, míg Budapesten is indul egy Skool Klub. A fiatalok a Scratch nevű, oktatási célokra kialakított programmal dolgoznak majd egyedi, kreatív projekteken. Egy-egy klubba összesen 15 lányt várnak, akiket helyi oktatók, szervezők és mentorok vezetnek majd be a programozás alapjaiba.

A foglalkozásokat a tanítási idő után tartják. A nem hagyományos iskolai módszereket követő kurzusok célja, hogy minél kötetlenebb, kreatív és inspiráló légkörben alkossanak kódolással a résztvevők. Ehhez a Skool csapata egyrészről a régóta zajló Skool műhelyek legnépszerűbb tematikáit állították össze az klubbokra igazítva. Másrészt a leendő oktatók és szervezők egynapos felkészítő tréningen vettek részt, ahol megismerkedhettek a Skool oktatási alapelveivel: például azzal, hogy ahány lány, annyi eredmény, és mindenki jó valamiben. Utóbbi azért is fontos, mert a lányok körében a mai napig sok negatív sztereotípia él a technológiai pályáról, vidéken pedig ez még erősebben jellemző. Emiatt kevesen választják a technológiai karrier-utat, miközben a nemek arányának közelítése látásmódbeli és munkaerőpiaci igények miatt is sürgős volna. A Skool Klubokban a fiatal lányok nem csak megismerhetik a programozást, hanem sikerélményeket is szerezhetnek, valamint szakmai példaképekkel is találkozhatnak.

A digitális készség ma már alapvető elvárás a munkaerőpiacon, a technológia pedig a leggyorsabban fejlődő iparág. Mi azon dolgozunk a Skool csapatával, hogy minél több lány ismerje meg a lehetőségeit a területen. Nagy lépés számunkra, hogy vidéken is elindíthatjuk a foglalkozásainkat, ahol talán még nagyobb szükség van a fiatal lányok bátorítására. Szeretnénk megmutatni, hogy számukra is számos lehetőség van a tech-világban.” – mondta el Major Zsófi, a Skool ügyvezetője.

Az idei indulást az elmúlt tanévben egy eredményes tesz-időszak előzte meg: az őszi és tavaszi félévben Miskolcon, Békéscsabán és Szegeden összesen 84 lány próbálhatta ki, milyen valódi programozókkal kódolni.

A Skool az elmúlt három évben összesen közel 1 500 lánynak mutatta meg, hogy a technológia izgalmas, kreatív és egyáltalán nem csak fiúknak való. A Skool sikerének egyik alapját az a több mint 400 elkötelezett önkéntesek adja, akik például oktatóként, mentorként, példaképként segítik a lányokat. Rájuk a Klubok esetében is számítanak, és várják a jelentkezéseket a következő linken, ahol a pontos helyszínekről is tájékozódhatnak az érdeklődők itt.