6 történelmi figura, akiről nem is tudtad, de feltaláló is volt

16/09/20 kedd
ujnemzedek.hu
Amikor épp nem a filmvásznon vagy a Fehér Házban dolgoztak, gyorsan feltaláltak valami hasznosat.

Olyan személyeket gyűjtött össze a History.com, akiknek a feltaláló csak másodállás volt: amikor épp nem a filmvásznon vagy a Fehér Házban dolgoztak, valamilyen találmánnyal segítették a világ fejlődését. Jó, volt köztük olyan, ami csak szimplán valami újdonság volt, de akadt köztük olyan úttörő találmány, amit azóta is használunk. Amerika 16. elnöke és a világ leghíresebb pilótája is ott van a listán.

1. Abraham Lincoln

Amerika 16. elnöke az egyetlen a történelem során, aki elnökként magáénak tudhat egy szabadalmat. Az általa szabadalmaztatott, 6469. sorszámot kapó szerkezettel (1849) hajókat lehetett kiemelni a sekélyes vízből. A technikáért, az újításokért rajongó Lincoln a szerkezeten 1848-ban, a Kongresszus ülései közti szünetekben kezdett dolgozni. Találmányát ma a washingtoni Smithsonian Museumban lehet megtekinteni.

 

2. Albert Einstein

Nehéz elképzelni, hogy a relativitás elmélet atyja, aki többek között az atombomba kifejlesztésén is dolgozott olyan hétköznapi találmányok megjelenésében is szerepet játszott, mint a hűtőszekrény. Pedig épp ez az igazság. Tanítványával, a magyar Szilárd Leóval 1926-ban fejlesztett ki egy speciális hűtőszekrényt, ennek pedig 1930-ban kapták meg a szabadalmát (ez a 1781541. számú). A találmány olyan hűtőgépre vonatkozik, melynél folyékony fémet az elektromos áramtól átjárt cseppfolyós fémre ható mágneses mező mozgat. Ma ezen az elven hűtik az atomerőművek tenyésztőreaktorait, mivel nincsenek benne könnyen meghibásodó alkatrészek: forgórészek és dugattyúk.

3. Roald Dahl

A norvég származású, Walesben született angol nyelvű novellista, regény- és forgatókönyvíró az 1940-es években gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt való könyveivel szerzett hírnevet és lett a világ egyik legsikeresebb írójává. Ő írta például a Charlie és a Csokigyár című könyvet, amiből a nagy sikerű Johnny Depp film is készült. A saját élete is regénybe illő volt: vadászpilótaként dolgozott a II. világháborúban, történt például, hogy navigáció nélkül repült Egyiptom felett, amikor a sivatag közepén lezuhant. Betört a feje és napokra megvakult, később le is szerelték, mikor kiderült, hogy maradandó fejsérülést szenvedett. Öt hónapig ápolták kórházban, ahol beleszeretett az őt ápoló nővérbe, de később mégis egy amerikai színésznőt vett el, akitől 5 gyermeke született. Afrikai bevetései során megtanult szuahéliül is. 

 

Ebbe a kalandos életbe befért még egy találmány is. Miután 4 hónapos kisgyerekével utazva autóbalesetet szenvedett, elkezdett érdeklődni az orvoslás iránt. Kisfia ugyanis a baleset után vízfejű lett, Dahl pedig kifejlesztett egy eszközt, amivel hatékonyabban lehetett leszívni az agyba kerülő folyadékot. Ez a Wade-Dahl-Till eszköz, ami később több ezer gyerek állapotán javított, köztük a Dahl kisfián. 

4. Hedy Lamarr 

Hedy Lamarr Hedwig Eva Maria Kieslerként született Bécsben. Az osztrák születésű amerikai színésznőt egykoron a világ legszebb nőjének tartottak, emellett sikeres hollywoodi karriert futott be, gyakran idézik tőle a következő mondatot: "Bármelyik lány lehet elbűvölő. Csak annyi kell, hogy nyugodtan állj és nézz bután." Ennél azonban sokkal elképesztőbb dolgot vitt véghez hazájáért. Lamarr a második világháború idején a híradásokból tudta, hogy a szövetségesek igen sok torpedót veszítenek. Első házassága idejéből komoly ismeretekkel rendelkezett a fegyverekről, így a torpedókról is.

 

Szomszédjával, George Antheil avantgárd zongorista-zeneszerzővel egy hatékonyabb torpedó rádió-távvezérlésére szolgáló eszközt javasoltak. A torpedók rádióvezérlését már az első világháború végén is használták, de ezeket könnyű volt eltéríteni a frekvencia zavarásával. Ez ellen azt találták ki, hogy a frekvenciát gyorsan váltogassák az adónál és a vevőnél egyidejűleg, lyukszalag segítségével. Ehhez Antheil főműve (Ballet Mécanique) adta az ötletet, amelyben több gépzongora is szerepel. Mivel a zongorán 88 billentyű van, a torpedóvezérlő találmány leírásában is 88 frekvenciát használtak. Ennyi frekvencia egyidejű zavarasához már túl sok energiára lett volna szükség abban az időben, az egyes frekvenciák pedig kiszámíthatatlanok voltak, mivel azok az egyedi lyukszalagok szerint változtak folyamatosan. A kidolgozott találmányt titkos kommunikációs rendszerként (Secret Communication System) adták be a szabadalmi hivatalnak 1940 decemberében. Ez a 2.292.387-es számú találmány (1942). Még egy érdekesség: ez a technológia adja a mai bluetooth és a wifi technológiák alapját.

5. Harry Houdini

Harry Houdini Weisz Erikként született Budapest VII. kerületében. A magyar származású amerikai illuzionista és bűvész minden idők legnagyobb szabaduló és a modern kor egyik legnagyobb előadóművésze. George Bernard Shaw szerint a legtöbbet emlegetett nevek a világon: Jézus, Sherlock Holmes és Houdini. Azt állította, hogy az Amerikai Egyesült Államokban látta meg a napvilágot, ámbár lehet ez is hozzátartozott az őt körülvevő mítoszhoz és kialakult legendákhoz. 

 

Mégsem az egyik mutatványa kapcsán talált fel olyasmit, amit aztán évtizedekig használt az emberiség: 1917-ben, egy barátja búvárbalesetének hatására készített egy búvárruhát, amit könnyen le lehetett oldozni a vízben, ha probléma adódik odalent. A másik különlegessége a ruhának az volt, hogy nem kellett a felvételéhez egy második ember segítsége. Még az I. világháborúban felhasználta az amerikai hadsereg. 

6. Charles Lindbergh

Charles Lindbergh egy amerikai pilóta, író, és társadalmi aktivista. volt, eredeti foglalkozása szerint pedig postaküldönc. A légierőtől dandártábornokként ment nyugállományba. 25 évesen elsőként repülte át az Atlanti-óceánt, másodpilóta vagy navigátor segítsége nélkül. A hírnév és a dicsőség Amerika egyik leghíresebb emberévé tette. Ez azonban csak az egyik csodatette a sok közül, ugyanis Lindbergh óriási lökést adott a kardiológiának is. Mivel az 1930-as években sógornője komoly szívbetegségben szenvedett, feltette magának a kérdést, hogy "miért ne működtethetnénk egy emberi szervet az örökkévalóságig kívülről?" Alex Carrel szívsebésszel együttműködve létrehozott egy pumpát, ami képes volt kívülről steril, ásványi anyagban gazdag folyadékot keringetni és ezzel működésben tartani. 

 

forrás: History.com/Múlt-kor/Wikipédia