310 milliárd 15 év alatt – a Diákhitel számokban

17/01/31 kedd
ujnemzedek.hu
Tizenöt év alatt 310 milliárd forintot meghaladó összeget folyósított ügyfeleinek a Diákhitel Központ Zrt. A szabadon felhasználható Diákhitel1-et elsősorban a vidéki egyetemek hallgatói veszik fel, míg a kizárólag a képzésre fordítható Diákhitel2-t inkább a fővárosi felsőoktatási intézményekbe beiratkozók.

Több százezren éltek a diákhitel lehetőségével az elmúlt tizenöt évben: a Diákhitel1 konstrukciót több mint 350 ezren, a Diákhitel2-t csaknem 25 ezren vették igénybe – közölte a Magyar Időknek Imre Zita, a Diákhitel Központ Zrt. marketing- és kommunikációs igazgatója. Tájékoztatása szerint ez idő alatt 310 milliárd forintot meghaladó összeget folyósítottak az igénybe vevőknek.

A Diákhitel1-et minden 40 év alatti, aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgató igénybe veheti, és maximum 11 szemeszterre kérhető. Egy szemeszterre állami ösztöndíjas és önköltséges képzésben is legfeljebb 250 ezer forintot lehet igényelni, és az összeg bármire szabadon elkölthető. A Diákhitel1 változó kamatozású: az idei első fél évben 3,35 százalék a kamata. A törlesztést csak a hallgatói jogviszony megszűnése utáni negyedik hónaptól, de legkésőbb a 40. életév betöltése után el kell kezdeni.

A Diákhitel2-höz minden, 40. életévét be nem töltött, önköltséges képzésben részt vevő hallgató juthat hozzá. Ebben az esetben a felvehető összeg maximuma a teljes képzési költség, vagyis nincs felső határ, viszont alacsonyabb összeg folyósítása is igényelhető.

 

Az igényelt hitelt a Diákhitel Központ közvetlenül a felsőoktatási intézmény számlájára utalja, így biztosítva, hogy kizárólag a képzés díját lehessen kiegyenlíteni belőle. E konstrukciónál az ügyfelek által fizetendő kamat évi fix 2 százalék, a kamat fennmaradó részét pedig az állam átvállalja. A törlesztést ebben az esetben is a tanulmányok befejezése után, de legkésőbb 40 éves korban kell elkezdeni.

A Diákhitel Központ Zrt. adataiból az látszik, hogy évente átlagosan 150 ezren törlesztettek a Diákhitel1 esetében az elmúlt hat évben. Aki nem fizeti vissza a hitelt, annak az adósságát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hajtja be. Úgy tűnik, hogy utóbbira egyre kevesebb példa van: míg 2011 és 2014 között évente körülbelül négyezer volt azoknak a száma, akiknél a NAV-nak kellett közbelépni, az elmúlt két esztendőben ez lényegesen csökkent. A 2012-ben bevezetett Diákhitel2-nél 2016 volt az első év, amikor ezres nagyságrendben törlesztettek az ügyfelek, összesen 6369-en.

Imre Zita közölte azt is, hogy a Diákhitel1-et a legtöbben a Szegedi, a Pécsi és a Debreceni Tudományegyetem, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói veszik fel, a Diákhitel2 pedig elsősorban a Budapesti Gazdasági Egyetemre, a Metropolitan Egyetemre, a Corvinusra és a Szegedi Tudományegyetemre járók köré¬ben népszerű.

(Magyar Idők)