2018-ban ezeken a szakokon már kötelező lesz az emelt szintű érettségi

17/09/26 kedd
ujnemzedek.hu

Agrár képzési terület

Állatorvosi: biológia emelt szinten ÉS kémia emelt szinten 

Erdőmérnöki: matematika kötelező és a következő tárgyak közül még egy: biológia vagy fizika vagy kémia vagy egy szakmai előkészítő tárgy vagy egy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy - egy vizsgatárgyat emelt szinten kell teljesíteni.

Bölcsészképzések: egy tantárgyból kötelező az emelt szintű érettségi

Anglisztika: angol (emelt szintű kötelező) és francia vagy latin vagy magyar vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol vagy történelem.

Germanisztika: német vagy német nemzetiségi nyelv vagy német nemzetiségi nyelv és irodalom (egy emelt szinten kötelező), emellett kell még egy érettségi angol vagy francia vagy holland vagy latin vagy magyar nyelv és irodalom vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol vagy történelem (egy idegen nyelv csak egyszer választható). Angol (emelt szintű) érettségi tárgy csak a néderlandisztika és a skandinavisztika szakirányra történő jelentkezés
esetén választható.

Keleti nyelvek és kultúrák: magyar vagy történelem és arab/angol/ francia/ héber /japán/kínai / latin/német / olasz / orosz / spanyol / újgörög nyelv (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Közösségszervezés (ifjúsági, kulturális közösségszervező, humánfejlesztő szakirányok): angol vagy biológia vagy francia vagy magyar nyelv és irodalom vagy matematika vagy német vagy orosz vagy társadalomismeret vagy történelem (az idegen nyelvek közül csak egy válaszható). Egy vizsgatárgyat emelt szinten kell teljesíteni.

Magyar: magyar (emelt szintű kötelező) és angol / finn / francia / latin / német / olasz / orosz / spanyol nyelv vagy történelem

Néprajz: magyar és történelem vagy társadalomismeret (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Ókori nyelvek és kultúrák (asszirológia, egyiptológia, klasszika filológia [latin, ógörög] szakirányok): magyar vagy történelem és angol/arab/ francia/latin/japán/ német/ olasz/orosz /spanyol/ újgörög (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Pedagógia: angol vagy biológia vagy fizika vagy földrajz vagy kémia vagy természettudomány vagy francia vagy magyar vagy matematika vagy német vagy orosz vagy olasz vagy spanyol vagy bármelyik nemzetiségi nyelv (és irodalom) vagy történelem vagy oktatási alapismeretek vagy pedagógia ismeretek. Az idegen nyelvek közül csak egy választható. Egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Pszichológia: angol vagy biológia vagy francia vagy magyar vagy matematika vagy német vagy orosz vagy történelem vagy oktatási alapismeretek vagy pedagógia ismeretek (egy tárgyat emelt szinten kell teljesíteni)

Régészet: történelem (emelt szintű) kötelező és angol nyelv vagy földrajz vagy francia nyelv vagy latin nyelv vagy magyar nyelv és irodalom vagy német nyelv vagy olasz nyelv vagy orosz nyelv vagy spanyol nyelv

Romanisztika: a szakiránynak megfelelően francia nyelv (emelt szintű) vagy olasz nyelv (emelt szintű) vagy román nyelv (emelt szintű) vagy román (nemzetiségi) nyelv és irodalom (emelt szintű) vagy spanyol nyelv (emelt szintű) és angol nyelv vagy francia nyelv vagy latin nyelv vagy magyar nyelv és irodalom vagy német nyelv vagy olasz nyelv vagy orosz nyelv vagy román nyelv vagy román nyelv és irodalom vagy spanyol nyelv vagy történelem (egy idegen nyelv csak egyszer választható)

Romanisztika (portugál szakiránnyal): magyar nyelv és irodalom vagy történelem és angol nyelv vagy francia nyelv vagy latin nyelv vagy német nyelv vagy olasz nyelv vagy spanyol nyelv vagy portugál nyelv vagy román nyelv vagy román (nemzetiségi) nyelv és irodalom.  Egy vizsgatárgyat emelt szinten kell teljesíteni.

Romológia: magyar nyelv és irodalom vagy történelem és angol nyelv vagy beás nyelv vagy lovári nyelv vagy francia nyelv vagy latin nyelv vagy német nyelv vagy olasz nyelv vagy orosz nyelv vagy spanyol nyelv. Egy vizsgatárgyat emelt szinten kell teljesíteni.

Szabad bölcsészet: magyar nyelv és irodalom vagy történelem és angol nyelv vagy francia nyelv vagy latin nyelv vagy német nyelv vagy olasz nyelv vagy orosz nyelv vagy spanyol nyelv. Egy vizsgatárgyat emelt szinten kell teljesíteni.

Szlavisztika (pl.: bolgár, cseh, lengyel, orosz, horvát/nemzetiségi, szerb/nemzetiségi, szlovák/nemzetiségi, szlovén/nemzetiségi, ukrán/nemzetiségi szakirányokkal): magyar nyelv és irodalom vagy történelem és angol nyelv vagy francia nyelv vagy horvát nyelv vagy horvát (nemzetiségi)  vagy  horvát (nemzetiségi) nyelv és irodalom vagy latin nyelv vagy német nyelv vagy német nemzetiségi nyelv vagy olasz nyelv vagy orosz nyelv vagy spanyol nyelv vagy szerb nyelv vagy szerb (nemzetiségi)  nyelv és irodalom vagy szlovák nyelv vagy szlovák (nemzetiségi)  nyelv és irodalom vagy szlovén nemzetiségi nyelv vagy szlovén nyelv vagy román nyelv vagy román (nemzetiségi)  nyelv és irodalom vagy ukrán nyelv. Egy vizsgatárgyat emelt szinten kell teljesíteni.

Történelem: történelem (emelt szintű) kötelező és angol nyelv vagy földrajz vagy francia nyelv vagy latin nyelv vagy magyar nyelv és irodalom vagy német nyelv vagy olasz nyelv vagy orosz nyelv vagy spanyol nyelv

Jogászképzés: történelem és angol vagy német vagy francia vagy latin vagy magyar nyelv és irodalom vagy olasz vagy orosz vagy spanyol. Egy tantárgyból kötelező emelt szinten érettségizni.

Gazdasági szakok:

Alkalmazott gazdaságtan: matematika (emelt szintű kötelező) és gazdaságismeretek vagy angol vagy francia vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol vagy történelem vagy egy szakmai előkészítő tárgy vagy egy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy

Gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés: matematika (emelt szintű kötelező) és gazdaságismeretek vagy angol vagy francia vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol vagy történelem vagy egy szakmai előkészítő tárgy vagy egy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy.

A többi gazdasági szakon nem kötelező az emelt szintű érettségi.

Államtudományi képzési terület:

Államtudományi: egy emeltszintű érettségi kötelező (az általános követelmények szerint)

Nemzetközi biztonság- és védelempolitikai: egy emeltszintű érettségi kötelező (az általános követelmények szerint)

Nemzetközi igazgatási: egy emeltszintű érettségi kötelező (az általános követelmények szerint)

Műszaki szakok:

Építészmérnöki (alapszak): matematika kötelező és fizika vagy magyar vagy történelem vagy építészeti és építési ismeretek vagy építőipar ismeretek (egy tárgy emelt szinten)
 (egy tárgy emelt szinten)

Energetikai mérnöki: matematika és fizika vagy elektronikai alapismeretek vagy gépészeti alapismeretek vagy épületgépészet ismeretek vagy gépészet ismeretek vagy vegyipar ismeretek (egy tárgy emelt szinten)

Építészmérnöki (osztatlan képzés): matematika kötelező és fizika vagy magyar vagy történelem vagy építészeti és építési ismeretek vagy építőipar ismeretek (egy tárgy emelt szinten)

A többi műszaki szakon nem kötelező az emelt szintű érettségi.

Orvos- és egészségtudományi szakok:

Általános orvos: biológia és fizika/kémia emelt szinten

Fogorvos: biológia és fizika/kémia emelt szinten

Gyógyszerész: biológia és fizika/kémia emelt szinten
A többi orvos- és egészségtudományi szakon nem kötelező az emelt szintű érettségi.

Társadalomtudományi képzések: egy tantárgyból kötelező az emelt szintű érettségi

Nemzetközi tanulmányok: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: angol nyelv, francia nyelv, német nyelv, olasz nyelv, orosz nyelv, spanyol nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem.

Szociális munka: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: angol nyelv, francia nyelv, német nyelv, olasz nyelv, orosz nyelv, spanyol nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem.

Szociálpedagógia: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: angol nyelv, francia nyelv, német nyelv, olasz nyelv, orosz nyelv, spanyol nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem.

Informatikus könyvtáros: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: angol nyelv, francia nyelv, német nyelv, olasz nyelv, orosz nyelv, spanyol nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem, informatikai alapismeretek, informatika vagy informatika ismeretek.

Kommunikáció és médiatudomány: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: angol nyelv, francia nyelv, német nyelv, olasz nyelv, orosz nyelv, spanyol nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem.

Politikatudomány: a felsorolt tárgyak közül egyet kell emelt szinten teljesíteni: angol vagy francia vagy német vagy olasz vagy orosz vagy spanyol vagy magyar vagy matematika vagy társadalomismeret vagy történelem.

Szociológia: a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: angol nyelv, francia nyelv, német nyelv, olasz nyelv, orosz nyelv, spanyol nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem.

Természettudományi képzések:

Matematika: Matematika kötelező és biológia vagy fizika vagy földrajz vagy informatika vagy kémia vagy természettudomány. Egy vizsgatárgyat emelt szinten kell teljesíteni, amely lehet biológia vagy fizika vagy földrajz vagy kémia vagy matematika.

Itt nézheted meg a teljes listát.