13 csapat került be a legjobb falusi ifjúsági közösség pályázat második körébe

17/05/05 péntek
ujnemzedek.hu
A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA és a Második Hullám Vidéki Ifjúsági Szövetség – MHVISZ „A legjobb falusi ifjúsági közösség” címmel pályázatot hirdetett.

A felhívásra kizárólag olyan településekről pályázhattak formalizáltan, egyesületként vagy akár e nélkül is működő ifjúsági közösségek, amelynek lakosságszáma 5000 fő alatt van. A pályázat két fordulós.

A felhívásra 72 közösség adta be a pályázatát. Közülük választott ki a partnerek képviselőiből álló szakmai zsűri az a 13 közösséget, amely bejutott a második fordulóba. Nagyon jó pályázatok érkeztek, emiatt a tervezett 11 helyett 13 közösséget választott ki a zsűri. A kiválasztott közösségek 9 megyében tevékenykednek, Győr-Moson-Sopron, Csongrád, Baranya és Veszprém megyékből van 2-2 kiválasztott szervezet. A kiválasztott közösségek listája alább olvasható. Az általuk beadott részletes pályázat elolvasható az mhvisz.hu oldalon.

Ez a 13 pályázó készít egy legfeljebb 120 másodperc hosszúságú bemutatkozó filmet a saját tevékenységéről. A bemutatkozó filmek felkerülnek a Facebook közösségi oldalra. Az a három közösség lesz a pályázat díjazottja, amely a legtöbb kedvelést, „lájkot” gyűjtötte. A díjazottak 500 ezer forint, 300 ezer forint, 200 ezer forint vissza nem térítendő, közösségi céljaikra szabadon felhasználható pénzbeli támogatást kap. A támogatási összegről nem kell tételesen elszámolni, de egy éven keresztül a tevékenységéről tájékoztatást kell adni a szélesebb nyilvánosságnak. A támogatás felhasználásnak az ellenőrzésében így elsősorban a nyilvánosság, a befogadó települési közösség kapja a fő szerepet.

Ezt a szokatlan, és első megközelítésben talán túlságosan kötetlennek látszó elszámolási módot az teszi lehetővé, hogy a díjazást az AGRYA saját forrásaiból biztosítja, ahhoz semmiféle közpénz nem kapcsolódik. Az AGRYA tapasztalatai szerint egy kisközösségben a nyilvánosság sokkal nagyobb, valódi kontrolt jelent, mint bármiféle papíralapú, de mások, a külvilág számára megismerhetetlen pénzügyi analitika.

A második fordulóba jutott közösségeknek 2017. május 26-ig kell elkészíteni a bemutatkozó kisfilmjüket. A nyertesekre június 1-14 között lehet majd szavazni.

A pályázat lebonyolítása, kommunikációja és az előzetes kiválasztás a Földművelésügyi Minisztériummal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságával, és az Új Nemzedék Központtal együttműködésben, partnerségben zajlik.

Az AGRYA tevékenységét segíti az Axiál Kft, a Syngenta, a Timac Agro Kft, az OTP Agrár, az RWA és a Nettó Mérlegtechnika. Többek között ezen cégek támogatása tette lehetővé a pályázat meghirdetését.