10 dolog, amitől sikeresebb lesz a vizsgaidőszakod

17/12/05 kedd
ujnemzedek.hu
Arra a legnehezebb rávenni magunkat, hogy egyáltalán nekiálljunk a dolognak, de ha megvannak a megfelelő praktikák, akkor könnyen rutinos vizsgázók lehetünk.

1. Egy kiadós reggeli

Tényleg jobban tud figyelni az ember, ha nem dörömböl a gyomra kaja után. A reggeli hiányában a figyelem és a koncentrációképesség is csökken, szóval úgy telik majd el az idő, mintha nem is tanultál volna semmit. 

2. Kezdd el időben! 

Ha tudod, hogy tartalmasabb anyag áll előtted, akkor érdemes több időt adni a dolognak.Szedd részekre a tanulnivalót és minden fejezetre legalább egy órát szánj, Ennyi idő kell az agynak, hogy felfogja, feldolgozza és megeméssze a dolgot. 

3. Zárd ki a zavaró tényezőket! 

Telefon, TV, barátok - off! De komolyan! Az üzenetek és értesítések pittyegése azonnal kizökkent a tanulásból, másrészt ellopja a drága időd. Ha eldöntötted, hogy tanulsz, ne nyomj minden percben szelfiket magadról, ahogy szenvedsz de még a kávédról, laptopodról és a jegyzeteidről sem. Valószínüleg a csoporttársaid is ugyan ezt érzik most, mint, amit te - csak van, aki tényleg rá is koncentrál a tanulásra, nem úgy mint te! Hogy mivel ütik el az időt a vizsgázók legtöbbször tanulás helyett? Arról már írtunk korábban

4. Ha fáradt vagy, tarts szünetet!

Ez ott kezdődik, hogy kialszod magad, hogy frissen ébredj tanulás előtt. Mivel, aki nem alszik eleget, nem is teljesít túl jól. Elkövetted azt a hibát, hogy egy átbulizott este után ülsz le tanulni? Vgyél egy langyos zuhanyt, hogy felébresszen, igyál egy bögre zöld teát, reggelizz meg és így ülj neki a tanulásnak. Ha közben elfáradsz mozgasd meg magad, sétálj egyet a lakásban és folytasd ott, ahol abbahagytad. 

Használd a paradicsomot

Ez az a módszer, amit a halogatók szoktak eredménnyel alkalmazni. Több órát tanulni egyhuzamban pedig pont annyira nem okés, mint azt mondani, hogy elkezdem, elkezdem, csak előtte megnézek még egy részt a Walking Deadből. Szóval a lényeg: fogod a telefonod, beállítod az időzítőt 20-25 percre - ennyi ideig fogsz összpontosítani az bevágni való anyagra. Tudományosan bizonyított, hogy az agy ennyi ideig tud egy dologra komolyabban koncentrálni. Ha csörög a vekker, beiktatsz egy laza 10 perces pihenőt - főzöl egy teát, megsimogatod a macskát, vagy egyszerűen nyújtózkodsz. Aztán ismét jön 25 perc meló - és így tovább.

5. A vizsgadrukk mindent elronthat!

Ne kattogj azon, hogy mi lesz, ha nem sikerül! Most a jelnre kell koncentrálnod, arra, hogy megtanuld az anyagot. Az, ha feleslegesen azzal töltöd az időd, hogy már a másnapi vizsgán kattogsz, elveszi az időd és nem fogsz megtanulni semmit sem az olvasottakból. Hogyan tudod legyőzni a vizsgadrukkot? Egy pszichológust kérdeztünk erről korábban

6. Felderítés és kapcsolatrendszer

A legtöbb évfolyamnak van saját csoportja a közösségi oldalakon, érdemes oda bekéredzkedni és kifaggatni őket arról, hogy mik a tapasztalatok. Vannak "jófejek", akik feltöltik a vizsgakérdéseket, ezzel is segítik a bajtársakat a csatában. Persze nem mindig ugyan azt kérdezi egy ZH-ban vagy vizsgán a tanár, de érdemes ezekről is tudomást szerezni. Érdemes azokat kikérdezni, akik már megcsinálták az adott tárgyat, hátha tudnak valami segítséggel szolgálni: az már félsiker, ha tudod a kedvenc témáit a tanárnak! 

 7. Jegyzet, kiemelés, aláhúzás

Ha bejelölöd órán a fontos részeket, több időt spórolsz meg magadnak. Elég ha fellapozod a könyvet a megjelölt részeknél és máris tudni fogod, hogy hol kezdj az adott résznek. Könnyítsd meg a dolgod, használj szövegkiemelőt, jegyzetlapokat és post it-eket!

Vagy, rajzolgass!

Komolyan: fogj egy csomó zsírkrétát, végy egy csomag papírt, és firkálgasd fel (ha mondjuk törit tanulsz épp) hogy ki kinek a kicsodája volt az adott korban és helyzetben. Tehetsz melléjük pofás kis pálcikaembereket, vagy bármit, amiről később beugrik az infó. Használj rengeteg színt - az agyad hálás lesz érte (meg a töritanár is). De kipróbálhatod a nagyon hasonló Cornell-féle magolóst is - 1950-ben találták ki, azóta működik, annyira csak nem lehet rossz!

8. Oda-vissza!

Ehhez szükség van valamelyik osztálytársunkra is, viszont megspórolhatunk némi munkát. Az alapötlet szerint osszuk fel a tananyagot két részre és egyszerűen tanár szerepbe helyezve magunkat magyarázzuk el (tanítsuk meg) a másiknak – ezután természetesen jöhet a csere.

9. Ellenőrizd magad!

Ez a legfájdalmasabb rész. Ilyenkor döbben rá az ember, hogy mennyit is tanult meg az eltelt idő alatt. Na meg persze jön a bűntudat, hogy mégsem a telómat kellett volna nyomogatni vagy órán jobban kellett volna figyelnem. Ha kevés maradt meg, nincs mit tenni: fuss újra még pár kört és szemezgesd át a jegyzeteid! 

10. Motiváld magad 

Ha szükséged van egy kis motivációra, akkor a legsikeresebb beszédet mindenképp hallgasd meg, ami a témában született! Az erő legyen veled!