Versekkel, regényekkel kelsz és fekszel? Itt a helyed!

17/05/24 szerda
ujnemzedek.hu
Hosszú listát lehet összeállítani Budapest irodalmi helyeiről és mi ennek nagyon örülünk. A következő összeállításban mutatunk pár kávézót, amiket mindenképp érdemes a térképedre tűzni ha a könyvek szerelmese vagy.

Magvető 

Április 11-én, a Költészet Napján a Magvető Kiadó irodalmi kávézót nyitott a Dohány utcában. De miért kell Magyarország első számú szépirodalmi műhelyének, az Esterházy Péter, Kertész Imre, Pilinszky János és még száz neves kortárs író műveit gondozó kiadónak saját kávézó? Az alapítók szerint, már régi vágyuk volt egy olyan találkozóhelyet, ahol szerzők és olvasók egyaránt otthonra lelnek, ahol megvásárolható minden magvetős könyv, ahol kötetbemutatók, kisebb színházi előadások és rendhagyó irodalomórák várják a szépirodalom barátait, és persze remek a kávé, kiválóak a borok, és még reggelizni is lehet.

„Az idő lassú és elegáns múlásának és múlatásának színtere, a pillanat és nem a pillantás tere, a káprázaté, a játék tere, a csalásé, a félreértésé, a szándékos félreértésé – ábrándozott egykor az ideális kávéházról Esterházy Péter, és most, sok évvel később úgy döntöttünk, belevágunk." - írják a bevezetőben. 

Centrál Kávéház

"Tradíció és korszerűség. Tisztelet a hagyományoknak, nyitottság az újra." - Ez a két mondat tükrözi legjobban a kávéház filozófiáját. A Centrál Kávéház Kft-t 1999-ben alapította dr. Somody Imre azzal a céllal, hogy a budapesti Károlyi Mihály utca, Irányi utca sarkán álló történelmi épületben újra helyet kapjon a kávézó. A Centrál feladatának tartja, hogy a magyar gasztronómiai gyökerekre támaszkodva a XXI. századi elvárásoknak megfelelően újítsa meg a kávéházi konyhát, hogy felzárkózzon a magyar gasztronómiai kultúra fejlesztésében élen járó intézményekhez és sajátos, a fővárosban egyedülálló nagy kávéházi jellegét megőrizve hozzájáruljon a budapesti éttermi kultúra megújulásához. Emelett szeretnék, hogy a Centrál egy olyan modern, magyar kávéház legyen, amely nélkülözi a magyaros éttermek konyhai nehézkességét, a gourmet éttermek feszes szigorát és az ipari süteménygyárak önismétléseit. 

És persze ki ne szeretne egy olyan helyen kávézni, ahol Ady is szívesen múlatta az időt?! 

Gdansk

A lengyel irodalom, művészet és gasztronómia egyesül a budai oldalon. A Gdanskban a régi és új lengyen nyelvű könyveket és folyóiratokat olvasgathatunk, finom kávét mellett. Természtesen éhen sem maradunk, mivel a régi és modern kori gasztronomiát vegyítve különlegességek ételeket fogyaszthatuk el olvasás előtt, közben és után is. Az olykor kétnyelvű Facebook posztjaikból pedig megtudhatjuk az adott napi menüket is. 

Hadik kávéház

Hadik fényképe.

Az 1911-ben nyílt kávézóban olyan nagy irodalmárok voltak törzsvendégek, mint Karinthy, Kosztolányi és Déry. Az elmúlt években felújításra szorult ugyan, de jelenlegi állapotában hatalmas ablakokkal, terasszal csalogatja a kultúrára éhes budai és pesti vendégeket. A kávéház jazz estéknek, irodalmi szalonoknak, slam poetrynek ad otthont, a kisüzemi cseh sörök, és az irodalmi koktélok pedig csak arra várnak, hogy megkóstold őket. 

Massolit Books & Café

Tavasszal, nyáron és még a napsütéses őszi napokon is kiváló kikapcsolódást nyújt az angol nyelvű irodalom kedvelőinek a Massolit. A finom sütiket és az angol könyveket a Nagydiófa utcában található üzleten keresztül haladva egy titkos hátsókertben fogyaszthatjuk kedvünkre. 

Massolit Books & Café in Budapest fényképe.

Könyvbár & Restaurant

"Minden héten megfőzünk egy könyvet." - írják bemutatkozójukban a Könyvbárosok. A könyvek és a gasztronómia iránti olthatatlan vonzalmuk keltette életre az éttermet, ahol mindkét szenvedélyüknek egyszerre hódolhatnak. A hagyományos étlap és a kiváló italválaszték mellett hetente változó, könyvek ihlette ételeket kínálnak kóstolásra. Ha mindig is szeretted volna megkóstolni Harry Potter sütőtökös derelyéjét vagy a vajsört, ha tudni szeretnéd, milyen ízű lehet A szürke ötven árnyalata, ha elképzelted már, hogy mit ehetett Micimackó vagy Malacka, és kíváncsi vagy rá, hogy milyen étel lehet a Tüskevár, az Állatfarm vagy Örkény István Egypercesei, akkor nézz be hozzájuk és kóstold végig a különleges étlapot.