Túl az első X-en - vetélkedő középiskolásoknak az EP támogatásával

18/09/12 szerda
ujnemzedek.hu
Idén is elindult a Nemzeti Választási Iroda és az Európai Parlament országos középiskolai vetélkedője Túl az első X-en - Tehetsz a jövődért, válassz! címmel.

Régóta probléma, hogy a fiatalok nem elég aktívak a választásokon, ezért a Nemzeti Választási Iroda (NVI) már három éve rendez vetélkedőket, hogy ösztönözze a részvételt. A vetélkedőt először 2015-ben hirdették meg a magyarországi középiskolásoknak, akkor 215 csapat jelentkezett, 2016-ban pedig 110 magyarországi csapat vett részt a játékon. Tavaly a Kárpát-medencei középiskolásoknak hirdették meg a vetélkedőt, "Demokrácia 1x1" elnevezéssel. 

A most harmadik alkalommal meghirdetett "Túl az első X-en" - Tehetsz a jövődért, válassz! vetélkedő célja, hogy a fiatalok már a középiskolában megismerhessék a demokratikus intézmények működését, a választási rendszer alapvető szabályait, a demokratikus érdekérvényesítés módszereit, és az itt megszerzett ismeretek birtokában tudatos választóvá váljanak, akik szavazatukkal befolyásolni tudják szűkebb és tágabb környezetük jövőjét.

A versenyre 14 és 18 év közötti négyfős csapatok jelentkezését várják, egy iskola több csapatot is indíthat. A vetélkedőben a kérdések és feladatok az emberi jogok, a választások, a nemzetközi szervezetek működése, illetve az Európai Unió intézményei és működése köré csoportosulnak. Az eredményes részvételhez szükséges tananyag elérhető a valasztas.hu-n.

A vetélkedő háromfordulós: az októberi iskolai fordulóban a diákok saját iskolájuk számítógépein, tanári felügyelet mellett, segédeszköz igénybevétele nélkül töltik ki az internetes felületen elérhető tesztet, amely elsősorban a diákok lexikális tudását méri.

A november végén, december elején rendezendő regionális döntőkben azt mérik, hogy a versenyzők korábban megszerzett tudásukat miként képesek a gyakorlatban hasznosítani, ezért ebben a fordulóban már hangsúlyosabban szerepelnek a kreativitást igénylő, játékos szóbeli feladatok, amelyek helyenként megkövetelik a csapattagok egyéni megnyilvánulását is. 

Az országos döntő 2019 februárjában lesz. A győztes csapat tagjai értékes tárgynyereményt kapnak, valamint strasbourgi utazást nyernek osztályuknak az Európai Parlament székhelyére, az Euroscola játékokra. 

A vetélkedőre szeptember 28-ig lehet jelentkezni, a versenyről további információk itt és a Facebookon olvashatók. 

Az európai parlamenti választások jövőre, május 23-26. között lesznek. Nagy-Britannia kilépése miatt 27 tagállamban lesz választás, és a jelenlegi 751-ről 705-re csökken az EP tagjainak száma. A magyar képviselők száma nem változik, 21 marad.