Te is parázol ezektől az állatoktól? Nem kéne.

17/04/06 csütörtök
ujnemzedek.hu
Négyrészes előadássorozatot indít a természettudományos tévhitek eloszlatására a Magyar Természettudományi Múzeum.

Nem sokan szeretik a darazsakat, a hangyákat és a kígyókat, de a velük kapcsolatos félelmek nagy része teljesen alaptalan. A Múzeum négyrészes előadássorozatban szeretné megmutatni, hogy nem kell túlparázni, ha beszáll egy darázs az ablakon, és nem kell mindenáron agyoncsapni minden nekünk nem tetsző állatot.

A program nyitóeseménye április 6-án lesz, ekkor a darazsak életmódját, szokásait ismerhetik meg a látogatók a (Méret)aránytalan félelmek című előadáson. Április 27-én Elménkbe kígyózó félelem címmel a kígyókkal kapcsolatos aggodalmakat igyekeznek a szakemberek eloszlatni, május 4-én a csípőszúnyogokról lesz szó, május 18-án pedig a emlősállatok múzeumba kerülésének körülményeit járják körül a szakemberek. Utóbbi nem kötődik szorosan az állatok iránt táplált félelmekhez, de így is érdekesnek ígérkezik.Az igaz, hogy a tévhitek ellenére ránk kevésbé ártalmasak ezek az állatok, de azért a Múzeumtól megtudtunk néhány érdekes tényt a darazsak és a szúnyogok mini világának vadságáról.

Tudtad a darazsakról?

Vannak társas és magányos darazsak.

Azoknál, akik bandázni szeretnek, a királynő rakja a petéket, amiből kikelnek a farkaséhes lárvák. Ezeket a tényeket valószínűleg te is ismerted. A kikelt lárvák kizárólag húsevők, a különböző rovarok és más ízeltlábúakat kifejlett nővéreik (a dolgozók), illetve a városalapítás kezdetén a királynő szállítja és darabolja fel számukra. Nem válogatósak, hernyó, sáska, pók vagy csiga, esetleg a családi reggeliből maradt, zsákmányolt felvágott is terítékre kerül.

A vadászó darazsak szállítják nekik a kaját, amit előzetesen nagyon gondosan szétválogatnak és feldarabolnak, hogy minél könnyebb legyen megenni. De vajon mit esznek a kifejlett darazsak? Darázsderekukat átva nehéz elképzelni, hogy darabos étel végigmegy rajtuk, ráadásul míg szájnyílásuk a feji részen van, gyomruk a potrohban, a köztük lévő szűkületben halad át a nyelőcső. Nyilvánvaló, hogy táplálékot a kifejlett darazsak tehát csak folyadék formájában vehetnek magukhoz. A prédák feldarabolása során felszívják a kiömlő testnedveket és vérnyirkot, és nagyon kedvelik az emberek által elől hagyott cukros üdítőket, gyümölcsnedveket is. De szívesen kortyolgatnak olyan virágok nektárjából is, amelyek ezt hozzáférhetővé teszik.

Fehérjére azonban nekik, a kifejlett dolgozóknak is szükségük van (nem csak a lárváknak), ezért a lárvák előemésztett, fehérjékben gazdag folyadékot öklendeznek vissza a kifejlett nővéreiknek, amit azok  fennakadás nélkül le tudnak nyelni.

A nálunk védett óriás tőrösdarázs nem társas darázs, hanem magányos életmódú faj. Érdekessége, hogy bár tőrszerű fullánkja van, nem halálos fegyvernek használja, hanem arra, hogy lebénítsa vele a gazdaszervezetet, amelyre petéjét helyezi. A kikelő lárva aztán elevenen falja fel ezt a lebénult gazdát, ami többnyire az orrszarvú bogár föld alatt fejlődő lárvája (pajorja).

Tudod-e, hogy kígyó e?

Mert létezik a lábatlangyík is! A lábatlangyík pislog, a kígyók nem, mert szemhéjaik összenőttek. Nálunk egyébként két lábatlangyík-faj él, az egyik a közönséges lábatlangyík, a másik a kékpettyes lábatlangyík.

Anyádat szúnyog!

Nem kapunk AIDS-et a csípőszúnyogtól, és a többi veszélyt sem kell túlgondolni. Magyarországon is van egy humánegészségügyi szempontból jelentős, a csípőszúnyogok által terjesztett kórokozó: a nyugat-nílusi vírus. Ez egy flavivírus, ugyanabba a családba tartozik, amelybe a sárgalázé is, azonban szerencsére korántsem annyira veszélyes, mint rokona. A flavivírusok legtöbbje melegebb éghajlatú területeken fordul elő, ennek legvalószínűbb magyarázata, hogy mind a gerinces gazdák, az ízeltlábú vektorok száma és fajgazdagsága nagyobb a trópusi területeken, mint a mérsékelt vagy hideg égövben.

 

(Méret)aránytalan félelmek: a rettegett amazonok, a darazsak

Az előadásokra regisztrálni e-mailben a termeszettudomanyi@gmail.com címen lehet. A jegyek és bérletek váltása a helyszínen, az előadás kezdete előtt a jegypénztárban lehetséges. Az előadásokat 12 éven felülieknek ajánljuk, 6 éves kor alatt ingyenesek.

Jegyár: 600Ft / előadás 
Bérlet: 2000Ft (4 előadás)
Bérlet váltása esetén egyszeri ingyenes belépést biztosítunk az április 13-án nyíló Jégkorszaki rejtvények című kiállításunkra.

Esemény dátum: 

csütörtök, 2017, Április 6 - 17:30