„Tartást, önbizalmat és magabiztosságot”

19/04/25 csütörtök
ujnemzedek.hu
Immár ötödik éve buzdítja hagyományőrző viseleteik felöltésére a fiatalokat és időseket egyaránt az „Egy nap népviseletben” kezdeményezés, amelyhez idén az Új Nemzedék és több száz további lelkes hagyományőrző is csatlakozott.

Az Új Nemzedék Központ szervezésében több mint háromszázan gyűltek össze a Szentháromság téren 2019. április 24-én, hogy az ország különböző pontjairól érkezve, közös tánccal és énekléssel ünnepeljük a magyar hagyományokat.

Az eseményt Dr. Illés Boglárka, ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg.


Dr. Illés Boglárka, ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár

 „A kultúránk, a hagyományaink egyszerre adhatnak tartást, önbizalmat és magabiztosságot, amely elengedhetetlen”.

hangsúlyozta. Aláhúzva a család és a nemzet fontosságát, hiszen a kultúránk és hagyományaink tesznek minket egységessé. – Fogalmazott.

A Mátyás templom előtt összegyűlt tömeg Berecz István vezényletével perdült egyszerre táncra, amihez a talp alá valót a Góbé zenekar biztosította.


Berecz István a táncosok és nézők gyűrűjében.

A különböző tájegységek népviseleteiben megjelent táncosok közel fél órán keresztül ropták hagyományőrző koreográfiáikat, amelyek közben csak egy kis éneklés erejéig lassítottak.


A táncosok közel fél órán keresztül ropták.

A rendezvényhez az ország különböző tájegységeiről érkező kisiskolások is csatlakoztak.


Alsó és felső tagozatosokkal is találkoztunk.

Idén a budapesti helyszín mellett, az Új Nemzedék megyénként megtalálható közösségi terei is csatlakoztak a megmozduláshoz, amelynek keretében országosan is szerveztünk néptánc bemutatókat, oktatásokat és felvonulásokat.


A 2015-ben indult kezdeményezés évről évre egyre több embert mozgat meg.