Szegeden folytatódik a Hangszert a kézbe - összezenélnek ott is mindent

17/04/12 szerda
ujnemzedek.hu
Ha játszol valamilyen hangszeren vagy elbűvölt a zene világa vagy, ha komolyan szeretnél a zenéléssel foglalkozni, ez a program neked szól - írják a szervezők. A Hangszert a kézbe programsorozat egyébként a magyar könnyűzenei oktatás történetének legnagyobb szabású eseménye. Nyolc városban öt napon keresztül interaktív hangszerkiállítás, hangszersimogató, rendhagyó ének- és zeneórák, minikoncertek, szakmai rendezvények várják az érdeklődő fiatalokat.

Cseh Tamás Program

A Hangszert a kézbe legfontosabb eleme egy közel 400 négyzetméteres interaktív hangszerkiállítás és hangszersimogató, ahol szakemberek közreműködésével kézbe vehető és kipróbálható több mint száz hangszer és hangtechnikai berendezés. Külön standon lehet gitárokkal és basszusgitárokkal, dobokkal, billentyűs hangszerekkel, ének- és elektronikuszenei tartozékokkal, valamint ministúdiókkal ismerkedni. 


Cseh Tamás Program

Szívesen foglalkoznál zenével vagy tanulnál valamilyen hangszeren?

A program során számos szakemberrel és fiatal művésszel találkozhatsz, akiktől bátran kérdezhetsz vagy kérhetsz segítséget, tanácsot. Délelőttönként 9-13 óráig iskolai csoportoknak szervezett rendhagyó énekórák és előadások lesznek, melyek bemutatják a könnyűzene és a könnyűzenei hangszerek fejlődésének történetét, az irányzatok és a stílusok kialakulását és sokszínűségét. Mindezt fiatal tehetségek és profi hangszeres demonstrátorok minikoncertjei egészítik ki, melyek elmélyítik a zenei emlékeket és meggyőzően bemutatják a hangszerrel élés perspektíváit. Napközben számos hangszer kézbefogható és kipróbálható, így lehet hogy épp itt találod majd meg a számodra megfelelőt! 


Cseh Tamás Program

A program része, hogy a szervezők bemutatják a könnyűzenei oktatás területén az elmúlt évtizedekben kifejlesztett jó gyakorlatokat, valamint délutánonként kísérőrendezvények, minikonferenciák, képzések, játékok kapcsolódnak a kiállításhoz. Könnyűzenei szakmai szervezetek, médiumok és zeneiskolák mutatkoznak be, de lesznek zenetörténeti előadások, szakmai beszélgetések, illetve helyi és a Cseh Tamás Program Induló Előadói Alprogramja által támogatott zenekarok is színpadra lépnek.

Összesen nyolc városban rendezik meg, sőt egy-egy városban öt napon át közel harminc programon vehetnek részt az érdeklődők. A program eddig elképesztő sikernek örvend, a meglátogatott városokban rengeteg ember volt kíváncsi a Hangszert a kézbenre. Szolnok, Debrecen és Nyíregyháza után a következő állomás Szeged, a Szent-Györgyi Albert Agora, április 25. és 29. között, majd a további állomások: Pécs, Szombathely, Kecskemét és Budapest.

További információk az esemény oldalán olvashatók. 
 

A programsorozatot a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programja indítja útjára a Program Könnyűzenei Oktatási Alprogramjának részeként. Az eseménysorozat megvalósítására az NKA Cseh Tamás program Ideiglenes Kollégiuma meghívásos pályázatot írt ki a Hangszeresek Országos Szövetségének. A programsorozatot a HANOSZ és az NKA Cseh Tamás Program közösen valósítja meg, bevonva a legfontosabb szakmai szervezeteket, legismertebb képzőhelyeket, zenetanárokat és előadóművészeket. A Hangszert a kézbe fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a Nemzeti Kulturális Alap elnöke.