Szabad a vers! címmel országos verspályázat indult

18/05/08 kedd
ujnemzedek.hu
2018 a Családok éve. Ennek apropóján az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága Szabad a vers! címmel, országos verspályázatot hirdet nagy költőink családhoz köthető, családról, családtagokról, kötődésekről szóló verseinek újragondolására, átfogalmazására.

A pályázat célja

Az általános iskola felső tagozatos és középiskolás diákok versolvasási kedvének felkeltése. Ez esetben azonban nem az a cél, hogy szóról szóra megtanulják és felmondják, hanem, hogy átfogalmazásukban megmutathassák, értik és átérzik a vers mondanivalóját, képesek vele azonosulni, de ők máshogy közölnék, más szavakkal adnák át a választott vers lényegi mondanivalóját, azokat az érzéseket, amiket nap, mint nap ők is megélnek. Alkotásukhoz szabadon választhatnak a verselés fajtái között és ezeken kívül akár a rap, vagy slam poetry műfajú költeményeket is készíthetnek. A mű elkészültét követően az osztály bevonásával az alkotást elő kell adni és videóra rögzíteni.

Inspirálódj a profik alkotásaiból!

Bánki Benjámin videóját itt, Iancu Laura videóját itt, míg Lackfi János József Attila-díjas költő megoldását itt nézhetitek meg.

Az átdolgozásra kerülő verseket az alábbi listából választhatod ki:

 • Petőfi Sándor: Egy estém otthon
 • Petőfi Sándor: István öcsémhez
 • Arany János: Családi kör
 • Arany János: Itthon
 • Ady Endre: Őrizem a szemed
 • Móra Ferenc: Mártonka levele
 • Kaffka Margit: Petike jár
 • Weöres Sándor: Buba éneke
 • Szabó Lőrinc: Lóci óriás lesz
 • Kosztolányi Dezső: Most harminckét éves vagyok
 • Kosztolányi Dezső: Lásd, kisfiam, ezt mind neked adom most
 • József Attila: Mama

Akik pályázhatnak:

Általános iskola felső tagozatos és középiskolás diákok az országhatáron belül és a határokon túl.

Pályázati kritériumok:

Pályázni az osztály egy tagja által a fenti kritériumok szerint megírt versével, illetve a versnek az osztály vagy az osztály egy része általi előadásával és az előadás értékelhető minőségben történt videóra való rögzítésével lehet. A pályázathoz szükséges mellékelni az alkotás írásbeli leiratát (a verset) is szöveges formátumban. A pályázat érvényességéhez ezen követelményeknek együttesen kell teljesülniük. A nem értékelhető minőségű videófelvételek automatikusan a pályázatból való kizárást vonják maguk után.

A listában nem szereplő versekből érkező átiratokat a zsűri figyelmen kívül hagyja. A pályázatra megfelelő esztétikai értéket képviselő, eredeti alkotásokat várunk. Egy pályázó csak egy verssel pályázhat. Egy osztályból legfeljebb 3 alkotó indulhat saját átirattal, így az adott osztály több előadásban is részt vehet.

Döntés és értékelés, díjak:

A felhívásra beérkező pályázatokból 4 fős szakmai zsűri választja ki a legjobbat.

A közönség is megszavazhatja kedvencét, internetes szavazással, az előzsűrizett művekből. A közönségszavazás kezdete 2018. május 15., vége 2018. május 20.

A zsűri választottja, valamint a közönségszavazás legtöbb szavazatot kapott nyertese családjával együtt egy hosszú hétvégét tölthet el a festői Szentendrei-sziget legstílusosabb szálláshelyén a Rosinante Fogadóban. Az egyéni győzteseket (mind a zsűr-fődíjas, mind pedig a közönségdíjas) segítő osztályok nyereménye egy-egy 1 millió Ft értékű osztálykirándulás. A közönségszavazás 2. és 3. helyezettjei 50.000, illetve 30.000 Ft értékű szabadon felhasználható élménycsomagokkal gazdagodnak.

A zsűri tagjai:

 • Novák Katalin, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkár, EMMI
 • Szarvas Rita, magyar nyelv és irodalom tanár, Móric Zsigmond Gimnázium, Szentendre
 • Orbán János Dénes, József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjas költő, író, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia vezetője
 • Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója

Pályázati határidő:

2018. május 11. 24:00

A pályázat benyújtásának módja:

A pályázóknak regisztrálniuk kell a csaladokeve.hu/szabadavers regisztrációs felületén, a regisztrációval egyidejűleg a korábban saját youtube csatornára feltöltött videó linkjét csatolni kell, valamint a verset szöveges formátumban. Bármelyik elmaradása esetén a pályázat érvénytelennek minősül.

Díjátadó:

Ünnepélyes díjátadás: 2018. május 26., a Családok éve rendezvényen, Budapesten.

További infók a nyereményekről, szabályokról az esemény weboldalán olvashatók!