Programok húsvétra

19/04/18 csütörtök
ujnemzedek.hu
Idén is színes családi programokkal várják országszerte az érdeklődőket húsvét alkalmából. A kézműves foglalkozásokon túl koncertek, folklórprogramok, népszokások, és sok-sok más különlegességre is számíthattok.

BUDAPEST - Várkert Bazár

Idén is színes családi programokkal, kézműves foglalkozásokkal és koncertekkel várja az érdeklődőket szombattól hétfőig a Várkert Bazár. A gyerekek kézműves foglalkozásokon készíthetik el a húsvéti dekorációt, de lesz közös tojásfestés, gólyalábas utcaszínház, gyerekkoncertek és gyermekjátszó ház is.

A látogatók a három nap alatt megkóstolhatják az ünnepkörhöz kötődő népi fogásokat, kipróbálhatják a modern street food ízeit, és válogathatnak a kézműves vásár termékei közül is. Napközben Czinege Tamás gasztronómiai előadást mutat be a színpadon, esténként pedig ugyanitt olyan előadók lépnek fel, mint a Pannonia Allstars Ska Orchestra, a Parno Graszt vagy a Firkin.

A húsvéti hosszú hétvégén induló Várból palota című sétán a középkortól máig lehet nyomon követni a királyok és államfők lakhelyének változatos történetét, mindeközben pedig felfedezni a Budai Palota negyed rejtett titkait. A túrán való részvétel ingyenes, regisztrálni a Várkert Bazár honlapján keresztül tudtok.


Várkert Bazár

BUDAPEST - Belváros

Családi és hagyományőrző programok, iparművészeti bemutatók, népzenei és néptánc műsorokra is számíthattok a budapesti belvárosban a húsvéti ünnepek idején. A belváros szívében négy helyszínen várja a látogatókat a Budapesti Tavaszi Vásár és Hagyományőrző Kulturális Fesztivál. A Duna-korzón felállított színpadon koncerteket, iparművészeti bemutatókat, népzenei és néptánc műsorokat láthattok, szombattól húsvéthétfőig pedig a tojásfestők, tojáspatkolók munkáját is megtekinthetitek. A Deák téren és a Fővám téren a minőségi kézműves termékeké és étkeké lesz a főszerep, a Városháza parkban pedig a gyerekeknek kínálnak előadásokat, az ünnephez kapcsolódó játékokat és kézműves foglalkozásokat a szervezők.

HOLLÓKŐ

A világörökség részének számító Hollókőn, már pénteken elkezdődik, az idén négy napig tartó húsvéti fesztivál. A Nógrád megyei faluban gazdag folklórprogram, palóc gasztronómia, népszokások, koncertek, családi és gyermekprogramok várják a látogatókat. Nagypénteken, az ófaluban kézműves kirakodóvásárt, tojásfestő foglalkozást szerveznek, a Csalogató Táncházban felidézik a hollókői böjti szokásokat, az esti igeliturgia előtt pedig a torinói lepel történetével ismerkedhettek. A vár előtti téren egy középkori lovagi tábor életképét is megjelenítik, sőt, a várban középkori ruhapróbával és muzsikával, ügyességi játékokkal, lovagok fegyveres bemutatóira is számíthattok.

A színpadon, szombaton Szalonna és bandája ad koncertet, vasárnap pedig a Kerekes Band mellett fellép a Nógrád Táncegyüttes, a Dűvő zenekar, de koncertet ad az Aurevoir is. A vasárnapi és hétfői program Húsvéti szentmisével kezdődik. Vasárnap a feltámadási körmenet után kezdődik meg a hétfőn is tartó locsolkodás a templomnál és az alsó kútnál. A húsvét hétfőt a Hollókő Táncegyüttes ünnepi műsora nyitja, továbbá színpadra lép a Folk 45 is, míg a húsvéti nagykoncertet a Góbé zenekar adja.


Fotó: Pixabay

 FERTŐD

Gyermekfoglalkozásokkal várja a látogatókat húsvétvasárnap a fertődi Esterházy-kastély is. Április 21-én, délután kettő órakor kezdődik a nyuszicsoki-keresés a kastély kamarakertjében, majd fél háromtól gyermekfoglalkozásokat tartanak. A résztvevők több helyszínen ismerkedhetnek meg a húsvéti szokásokkal. Készíthetnek hímes tojást, üdvözlőkártyát, ajtódíszt, virágkosarat, de lesz arcfestés és ügyességi verseny is. Emellett akár barokk ruhákba is beöltözhettek, amit fotóval örökíthettek meg a helyszínen. A kastély parkjában különleges látványosságként egy hungarocellből készített majdnem két és fél méter magas nyúl várja majd az érdeklődőket.

SZENNA

A Kaposvártól nyolc kilométerre található falumúzeum portáin péntektől vasárnapig hagyományos technikájú tojásfestő-, tojáshímző-bemutatón, tojáskereső foglalkozáson, sonka- és tormakóstolón, valamint szagosvíz-készítésen vehettek részt.

Hétfőn hagyományos húsvéti locsolkodásra, a Ziránó Színház Babszem Jankó című bábelőadására, a Násfa Együttes népzenei koncertjére, valamint helyi termékek vásárára és kézműves foglalkozásra várnak titeket a szervezők.

Program tehát akad majd idén húsvétkor is. A kölnit ne hagyd otthon!
#ottali

 

Forrás: MTI