Négy magyar egyetemista mesél hongkongi, montreali, portói és krasznojarszki élményeiről

18/04/23 hétfő
ujnemzedek.hu
Milyen lehet egy kávé a szibériai Krasznojarszkban? Hát az egyetemi élet Portóban? Vagy az "őrült" kanadai éjszakai élet, aminek a fénypontja egy albínó sündisznó?

Ez mind kiderül a Világegyetemista blogból - sőt, ennél sokkal több. A blog idén tavasszal indult, és négy magyar egyetemista kalandjairól olvashattok benne, akik jelenleg éppen négy különböző ország különféle egyetemein tanulnak, Campus Mundi ösztöndíjjal.

Szóval négy országból, Krasznojarszktól Montreálig érkeznek a posztok hétről hétre, amelyekből megismerhetitek például az albérletek hangulatát, a turisták előtt rejtett természeti szépségeket és a helyi szokásokat éppúgy, mint a tanulás nehézségeit vagy a gasztronómiai különlegességeket. A bloggerek megosztják az olvasókkal kalandjaikat, sikereiket és tapasztalataikat, hogy személyes történeteiken keresztül minél többen belelássanak az ösztöndíjas hétköznapokba és az otthontól távol töltött hónapok hangulatába.

Egy rövid videó a Campus Mundi ösztöndíjasok legérdekesebb éleményeiből:

A történeteket írják:
Parázs Bianka (Moholy Nagy Művészeti Egyetem) -> Hong Kong
Márkus Flóra (Budapesti Corvinus Egyetem) -> Kanada
Bagosi Lívia (Budapesti Gazdasági Egyetem) -> Oroszország
Jaksics Luca (Pécsi Tudományegyetem) -> Portugália

A legfrissebb bejegyzésben például Luca arról számol be, hogyan vágott bele a külföldi szemeszterébe, és miért épp Portóba ment tanulni Campus Mundi ösztöndíjjal. Számos gyakorlati tippet ad leendő pályázóknak az adminisztrációtól az utazás megszervezésén keresztül a szálláskeresésig. Posztjában arról is ír, hogy élete egyik legjobb döntésének tartja a külföldi tanulmányi ösztöndíjat.

Egy kisebb válogatás a Campus Mundi ösztöndíjasok fotóiból:

Zárásként pedig egy részlet Parázs Bianka egy márciusi, hongkonig posztjából:

"Nappal is leesik az állam, amikor a kis utcákban látom a garázsboltokat, az apró üzlethelyiségeket, a gyümölcsösöket, a gyógyszertárakat, amik merőben különböznek az általam megszokottól. A kirakatban találkozhatunk szárított gyíkokkal, kígyókkal, tülkökkel és teknőspáncéllal is, hiszen a kínai gyógyászatban a különféle gyógynövények mellett fontos szerepet játszanak egyes állatok különböző testrészei, szervei. Hogy őszinte legyek, engem a természetes alapanyagokkal való gyógyítás egyébként is nagyon foglalkoztat, és itt hatalmas kultúrának örvend a dolog. A gyógyszertárakban nagy ibrikekben találhatók különféle növények, teák, gombák, és ha elmondod, hogy mi a nyavalyád, személyre szabottan összeállítanak számodra egy keveréket. Emellett, pedig te is bátran válogathatsz a növények közt."

Amennyiben külföldön szeretnél tanulni egy félévet vagy trimesztert intézményed külföldi partneregyetemeinek egyikén, vagy akár egy tanévet is államközi egyezményeknek köszönhetően, akkor pályázz te is a Campus Mundi ösztöndíjra. A Campus Mundi honlapján minden szükséges infót megtalálsz az ösztöndíjról, beleértve a lehetőségeket, a feltételeket és a jelentkezés módját is.