„Kurucok földjén, Rákóczi nyomában”

19/05/02 csütörtök
ujnemzedek.hu
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében került megrendezésre a Rákóczi emlékév alkalmából szervezett történelmi versenyünk, 2019. április 30-án. A nyolc középiskolás csapat ismereteit összemérő vetélkedő témája Rákóczi fejedelem élete, szabadságharcban betöltött szerepe, valamint a kuruc mozgalom megyéhez köthető eseményei voltak.

A vetélkedőn köszöntőt mondott Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke, aki a Borsod-Abaúj-Zemplén megye, valamint a Rákóczi család sokrétű, generációkon át tartó kapcsolatára emlékeztette a jelenlévőket, külön elismerését fejezve ki II. Rákóczi Ferenc élete, valamint munkássága kapcsán. A megyei önkormányzat fontosnak tartja a Rákóczi örökség megismertetését, továbbadását – húzta alá.

Szervezetünk nevében Jakab Jácint, az Új Nemzedék Központ hálózati igazgatója köszöntötte a verseny résztvevőit. Beszédében a rendhagyó történelemóra lényegének, a hagyományőrzésnek, a magyar kultúra és történelem megismerésének, továbbadásának fontosságát hangsúlyozta, valamint köszönetet mondott a verseny lebonyolításához, megrendezéséhez nyújtott segítségért.

Tóth Tibor, Köröm polgármestere, mint a Rákóczi Szövetség vezetője mutatta be az általa képviselt szervezetet, amely működésének középpontjában a magyar kultúra, a történelmi hagyományok ápolása – kiemelten a szervezet határon túli magyarság körében ennek kapcsán kifejtett tevékenysége – áll.

A beszédeket követő verseny végeredménye a következő:

1. helyezett: Fráter György Katolikus Gimnázium
2. helyezett: Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium
3. helyezett: MSZC Andrássy Gyula Gépipari Sz.Sz.

Gratulálunk a győzteseknek!

Forrás: baz.hu, minap.hu