Korabeli jelmezek, kalandos feladatok és Arany János-slam poetry

17/03/17 péntek
ujnemzedek.hu
A Mozaik Múzeumtúra elsődleges célja, hogy felhívja figyelmét a magyarországi múzeumok sokszínű kulturális kínálatára a diákok, tanáraik és szüleik körében is.

2017. március 21-én az újpalotai Kontyfa Középiskola, Szakiskola és Általános Iskolában indul az edukációs múzeumpedagógiai programsorozat, amit az általános és középiskolai korosztály számára indítottak. A nyolcállomásos oktató programsorozat szervezője a Felelős Szülők Iskolája, akik szerint az általános iskola felső tagozatosainak szóló feladatok újszerűek és rendhagyóak lesznek. A diákok egyszerre több állomáson kalandozhatnak történelmünkben, hagyományainkban vagy épp a természettudományok világában. Fotózkodhatnak korabeli ruhákban, zenélhetnek régi hangszereken vagy épp írhatnak Arany János művei alapján slamet is.

„A Mozaik Múzeumtúra program életében először lépünk ki az intézmények falai közül és a múzeumi nyílt napokon túl, a diákok számára helybe visszük a múzeumi élményeket” – fogalmazott Makranczi Zsolt, a program lebonyolításában a Néprajzi Múzeum partnereként részt vevő Örökség Kultúrpolitikai Intézet igazgatója.

Forrás: Mozaik Múzeumtúra

„Divatba hozzuk ” a múzeumba járást 

Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolája alapítója elmondta, a múzeumok népszerűsítése céljából szinte „házhoz viszik” a 2017-es év jeles évfordulóihoz kapcsolódó programokat, mint például: Arany János, Kodály Zoltán, Reformáció 500, Szent László emlékév megemlékezését és az 1867-es kiegyezés évfordulóját. Az iskolák tornatermeiben, tantermeiben kedvcsináló tematikus foglalkozásokat rendeznek a szervezők az animátorok, múzeumpedagógusok, színészek bevonásával, hogy felkeltsék a diáksereg és a pedagógusok figyelmét a múzeumi programkínálatra és ismét "divat legyen" múzeumba járni. A Mozaik Múzeumtúra ingyenesen letölthető mobil applikációja közel 400 múzeumot tesz egy kattintással elérhetővé, megkönnyítve a programszervezést. 

Forrás: Mozaik Múzeumtúra

Legyen élmény a tanulás! 

Az iskolában a feladatok korosztály szerinti bontásban külön tematikával kerülnek lebonyolításra az 5-6. osztály, valamint a 7-8. osztály tanulói számára. Az osztályok már az esemény előtt foglalkoznak a témával, készülnek a programokra, amelyek parallel futnak: lesz, aki vetélkedőn méri össze az erejét, lesz, aki addig állomásokon ügyeskedik. Minden állomáson az elért teljesítményt pontozzák és a legjobbakat az április elsején a Legyen élmény a tanulás nevű edukációs expón látják vendégül az Óbudai Csodák Palotája Playbarban.

Az élmény alapú edukációs program stábja; Balatoni József, az ország legnépszerűbb töri tanára, akinek cikkeit a Jocó bácsi világán olvashatjuk. Elek Ányos és a Veled Kerek nyári tábor játékos kedvű fiataljai, animátorok és természetesen rengeteg múzeum és dolgozóik.

Ízelítő a programból: 

• Arany János „kocsma kvíz” – az Arany János Emlékév kapcsán interaktív kvízjáték
• 1956-os történelmi játékok – Mit jelent Neked ma a SZABADSÁG?
• Kodály Emlékév kapcsán hangszerek és zenepedagógiai játékok
• Fotózkodj! - korabeli jelmeztár 
• Tudományos „mozi” - időutazás a Da Vinci Learning TV csatornával
• Irodalmi szalon – versek, ahogy eddig még soha
• Mamutvadászok / Dr. Csont – a Természettudományi Múzeum múzeumi „játéka”
• Petőfi összes – a Petőfi Irodalmi Múzeum verses játékai
• „A hangszerek világa” – interaktív hangszerbemutató a Leskowsky Hangszergyűjtemény jóvoltából