Jön a hullócsillagos hétvége! A babonások ne kapkodjanak!

17/08/10 csütörtök
ujnemzedek.hu
Nem csak szerencsét hozhat, ha megpillantunk egyet.

Augusztusban egyébként is nagyobb eséllyel láthatunk csillagcsóvákat, mint máskor, de ezen a hétvégén megérkeznek a Persediák is, ha tiszta lesz az égbolt, akkor nagy eséllyel elcsíphetünk egy-egyet, vagy egy egész kupacot.

Kívánni se felejts el        

Na, nem feltétlenül kell elintézni egy sima JÓ ESTÉT KÍVÁNOKKAL! A legismertebb babona persze az, hogyha a csóvát pillantva kívánunk valamit az simán teljesülni fog

kép: Pixabay

Egy másik hit szerint, az elhunytak lelkei ilyenkor szabadulnak ki a tisztítótűzből, de nagyjából ennyi a pozitív dolog, ami a meteorhulláshoz kapcsolódik.

Rakoncátlan csillagok és szüzek

Nem, ez nem valami középrossz metálzenekar neve magyarra fordítva, hanem két hiedelem a témához kapcsolódóan.

A skandináv országokban úgy gondolják, hogy az istenek réges-régen megunták, hogy a csillagok össze-vissza vannak, ezért kijelöltek mindegyiknek egy helyet az égbolton, de vannak olyan lázadók, akik ezt semmibe veszik és kedvükre elcikáznak.

Egy másik, inkább már a Kárpát-medencében elterjedt hiedelem szerint egy-egy szűz lány ártatlanságának elhullásának jelét láthatjuk ilyenkor az égbolton.

Na, akkor most jön a brutál rész

Az asztrológusok szerint, mindenkinek megvan a maga csillaga így, ha az egyik lehull, az illető meghal, de egymásik hit szerint (Anatólia területén) ez az esemény csak az észlelés után 40 nappal lesz esedékes.  

Egy erdélyi hiedelem szerint nem valaki, hanem konkrétan egy rokonunk hal meg a közeljövőben. A litván hiedelmek pedig azt tartják, hogy egy elhunyt újszülött rántja magával a csillagot, amihez a lelke volt kötve.

Na, azért nem kell rettegni

A babonákat innen gyűjtöttük, de ezeknél azért van egy kicsit hihetőbb magyarázat is. Például, hogy "a meteor az a fényjelenség, amelyet az űrben keringő kisebb kövek, porszemek (meteoroidok) keltenek a légkörben, miközben, a nagy sebesség miatti súrlódástól felizzva, ionizálják azt. Népies nevük hullócsillag" - ezt már itt olvashatjuk. Úgyhogy nyugodtan nézhetjük csak őket simán azért, mert szépek.

A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj. A hullócsillagokat Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik. Az első megfigyelések a Perseidákról kínai csillagászoknak köszönhetően Kr.u. 36-ból származnak. Japán, kínai, koreai megfigyelések már a 8. és 9. században is előfordultak, később azonban a 12. század körül már csak szórványosan említik őket. Újkori újrafelfedezésük Adolphe Quetelet-nek köszönhető, aki 1835-ben Brüsszelben írta le először, hogy az augusztusban előforduló meteorok a Perseus csillagkép irányából sugárzódnak szét. A Perseidák elnevezés is innen eredeztethető.[1] A Perseidák szülőégitestje a 130 éves keringési idejű 109P/Swift-Tuttle üstökös, ennek a bizonyításául G.V. Schiaparelli számításai szolgáltak alapul. (Wikipedia)