Idén is segíthetünk az Ezer Lámpás Éjszakáján

17/05/04 csütörtök
ujnemzedek.hu
Az ország több mint 10 városában, összesen több mint 10 000 világító lufit fognak a magasba engedni, hogy jelképesen utat mutassanak annak a több ezer gyermeknek, akikről ebben a pillanatban sem lehet tudni, hogy hol vannak, mi történt velük.

Mind magyarországi, mind nemzetközi szinten évről évre egyre aggasztóbbak a gyermekeltűnési statisztikák. 2016-ban hazánkban már 19 ezer kis- és fiatalkorú eltűnését jelentették be a hatóságoknál. Évente kb. 250 ezer gyermekeltűnést jelentenek be az EU-ban, ez 2 percenként egy gyermeket jelent2017. május 28-án hetedik alkalommal rendezik meg az Ezer Lámpás Éjszakáját országszerte, hogy felhívják a figyelmet erre a szomorú statisztikára és a megelőzés fontosságára, hogy együtt mondjuk az eltűnteknek: #GYERTEKHAZA!

Hogy mi az Ezer Lámpás Éjszakája program célja?

"Kezdeményezésünk célja, hogy felhívja a figyelmet az aggasztó problémára, felderítse az okokat és megoldást találjon. Hét éve azon dolgozunk, hogy a társadalom, a szülők, a hatóságok, a döntéshozók mellénk álljanak, hiszen együtt tudunk tenni azért, hogy biztonságos környezetet teremtsünk a gyerekeknek, amelyben nem kell félniük a szóbeli, testi, szexuális bántalmazástól, vagy attól, hogy nem hallgatják meg őket, hogy  nincs kihez fordulniuk segítségért.

Minden évben május utolsó vasárnapján az Eltűnt Gyermekek Világnapjához kapcsolódóan az ország több nagyvárosában egész napos családi programokkal, rendőrségi felvilágosító- és prevenciós előadásokkal, keresőkutyás bemutatókkal, koncertekkel várjuk azokat, akik keresnek valakit és azokat, akik fontosnak tartják, hogy ezen fontos társadalmi probléma mellé álljanak. Az est zárásaként több tízezer világító lufit engedünk a magasba, jelképesen mutatva az utat azoknak, akik otthonuktól távol járnak.

2017-ben kampányunkat jelentősen ki szeretnénk terjeszteni. Az Ezer Lámpás Éjszakája programmal minél több iskolába és más intézménybe szeretnénk eljutni, hogy felhívjuk a kiskorúak, tanáraik és szüleik figyelmét a csellengés veszélyeire és a megelőzés fontosságára. Emellett egy telefonos applikáció létrehozását is tervezzük frissülő adatokkal, statisztikákkal, eltűntek fotóival, és olyan elérhetőségekkel, ahová segítségért lehet fordulni azoknak, akik úgy érzik, hogy környezetükben olyan gyermek él, aki a fent leírtak bármelyike miatt veszélyben él. Fontos, hogy minél több helyre, minél szélesebb körben eljuttathassuk üzenetünket, ehhez azonban támogatókra van szükségünk!

Hiszünk abban, hogy minden egyes sérelem számít! Minden egyes ki nem mondott segélykérés számít! Minden gyermek boldogsága számít! Minden gyermekélet számít!"