Idén a rakpart épületeit csodálhatjuk meg kívül és belül is - Budapest100

17/02/27 hétfő
ujnemzedek.hu
A Budapest100 a Duna két partján sorakozó házak, a hidak és a folyó bemutatására vállalkozik 2017. április 22-23-án. A Rákóczi hídtól az Árpád hídig majdnem 10 folyamkilométer a távolság. A kishajó a pesti oldalon 8, a budain 7 állomáson köt ki. Sétálva, villamossal, vagy bringával mindkét partot végigjárni és közben a házakba is benézni igazi kaland.

A rakpart lesz a fővárosi épületeket bemutató Budapest100 elnevezésű program központi témája, idén azonban a 18. századtól egészen a legmodernebb épületekig ismerhetik meg behatóbban a Duna-parti házakat a látogatók április 22-én és 23-án.

A Dunával együtt élünk. Partjain a magyar történelem ünnepei és tragédiái zajlottak. A rakpartokat összekötő hidak páratlan látványa, a pesti templomtornyok és a budai dombok, a vízben este tükröződő fények gyöngysora méltán tette a Világörökség részévé. Hétköznapjait régebben az ipar a kereskedelem és a közlekedés éltette, ma már a turizmus, a szórakozás, a hajókázás, a híres fürdők mellett a diplomácia és a politika helyszíne. 

A program a rakpartok házaiban a speciális helyszín páratlan előnyeit és kétségtelen hátrányait is bemutatja, miközben az itt élők és a középületekben dolgozók történeteit közkinccsé teszi, hagyományainak megfelelően. 

A Budapest100 új honlapján folyamatosan bővülő hírekkel várják a szervezők az érdeklődőket. A már korábban is gazdag tartalommal működő oldal felépítése átláthatóbb és könnyebben kezelhető lett, tableten és telefonon egyaránt böngészhető és a rendezvény hétvégéjére a teljes program elérhetővé válik letölthető formában is. A Budapest100 ötletgazdája a Blinken OSA Archívum, szervezője a KÉK - Kortárs Építészeti Központ. 

A résztvevők különböző helyszíneken készített fotóit Instagramon is követheted, csak írd a kersőba: #budapest100