Horrormúzeumok a világ minden táján

17/04/10 hétfő
ujnemzedek.hu
Rengeteg módja van a kikapcsolódásnak, mint például a múzeumlátogatás. De mi van akkor, ha valami izgalmasabbra vágysz? Itthon és számos országban léteznek már horrormúzeumok, amik tárt karokkal várják a rettegni vágyókat.

A hazai vonal

Horrormúzeum, Keszthely 

A múzeum tulajdonosai előkeresték a legszemetebb valós kínzási módszereket, néhány történelmi rémtettet, és ezekből kiállítást rendeztek. Itt aztán egyáltalán nem finomkodnak a kínzásokkal, centikről látod a nyelvkitépést, ami azért meglehetősen embert próbáló élmény, még akkor is, ha tudod, hogy ezek csak bábok. Odabent van egyébként egy rövid történelmi tabló: megcsodálhatod például a vérben fürdő Báthory Erzsébetet, ahogy egy fölé lógatott, elvágott torkú szűz lányból csöpög a vér a kádjába, nézhetsz kibelezést, olvashatsz a karóba húzásról, nyakkitörésről, meg egyéb nyalánkságokról.

Nightmare in Budapest

A Nightmare in Budapest egy interaktív horror ház, ahol a sötétség lényei a legrosszabb rémálmodba kalauzolnak. A célunk, hogy egy igazán rémisztő, adrenalindús, látványos és izgalmas túrában legyen részetek, amely maradandó élményt nyújt minden látogatónak. Egyedileg készített díszletek között, speciális hang- és fényeffektek mellett a minőségi, valósághű kellékek és az életre keltett, "vérszomjas őrült gyilkosok" segítségével élheted át az eddig még soha nem érzett félelmet 400 négyzetméteren. 

Sziklakórház, Budapest

Kicsit más, mint a horrormúzeumok világa, mivel itt megtörtént események mögé pillanthatunk be. A Sziklakórházban minden korosztály megtalálja az érdeklődésének megfelelő programot, a szervezők külön figyelemet fordítottak arra is, hogy az előadások témáit szakértő-előadók tolmácsolják a 8 éves és idősebb hallgatóságnak is egyaránt.  A Múzeumi órákat 45 perc hosszan, vetítéssel színesítve és interaktív módon tartják meg. Ára: 5000 Ft csoportonként (max. 30 fő). A foglalkozás után a létesítmény megtekintése (a megfelelő csoportkedvezményes belépődíjak rendezésével).

  • Választható témák, amelyeket szakértők mutatnak be: Budapest ostroma 1944-45, Az 1956-os forradalom, A hidegháború - atomfenyegetés, Embermentők - Elfeledett hősök 
     
  • Interaktív tárlatvezetés: Korhű ruhába öltözött vezető kíséretében bővített tárlatvezetés játékos feladatokkal, kisebb csapatokban (min. 7 - max. 15 fő/csapat) – kötözés, sérültnek maszkírozás, hordágyon cipelés, gázálarcok felvétele stb. A feladatok teljesítése során a legbátrabbak igazi ereklyéket kapnak ajándékba. A program időtartama kb. 1,5 óra.
     

Külföldi paletta

Los Angeles 

A Halál múzeuma nevű helyen emberi maradványok, koponyák, gyilkos fegyverek fogadják a látogatót. A gyűjteményt a 90-es évek közepén hozta létre J.D. Healy és Cathee Schultz. A múzeum a halálnak állít emléket, például sorozatgyikosok leveleit, temetésen használatos eszközöket, kivégzéseken készült fotókat tekinthetünk meg. A 45 perces múzeumi séta a sorozatgyilkosok archívumával kezdődik. A Gyilkos Bohóc, alias John Gacy 33 fiatalembert gyilkolt meg, a francia Henri Desire Landru-é, aki párkereső rovatban feladott hirdetések révén cserkészte be áldozatait, végül 1922-ben fejezték le. De itt van az oklahomai robbantó, Timothy McVeigh és a 70-es években tevékenykedő amerikai sorozatgyilkos, Ted Bundy is, igaz, csak a korabeli újságcikkek révén. A Temetkezési vállalkozók termében főként urnákat és balzsamozásra használt eszközöket találunk. A kísérteties hangulatú múzeumból természetesen nem hiányozhat Charles Manson sem. Az ő csoportja gyilkolta meg többek közt Sharon Tate filmszínésznőt, Roman Polanski filmrendező feleségét nyolc és fél hónapos terhesen.


Külön része van a sorozatgyilkosoknak, de egy Kivégzőterem nevű helyiség is vár ránk, ha ellátogatunk a múzeumba. (Fotó: AFP)

 Amsterdam, Hollandia

A Torture Museum több mint 100 középkori kínzóeszközzel rendelkező múzeum. A látogatók megismerhetik az akkori kínzó módszereket, mint a fejösszenyomás, kerékbe törés vagy a vasketrec csapda. 

Guanajuato, Mexikó

A Múmiák Múzeumában borzongató látvány vár minden érdeklődőt. Százszámra találhatóak itt 1865 és 1989 között exhumált múmiák, köztük egy terhes nő és magzata is. A megrázó kiállítás csak erős idegzetű látogatóknbak ajánlott. 

Kutná Hora, Csehország

1870-ben a Schwarzenberg család megbízta František Rint fafaragót azzal, hogy rendezze a római katolikus kápolnában tárolt csonthalmokat, ő pedig minden várakozást felülmúlt. Óriás csontcsillár az emberi test valamennyi csontjából, koponyaboltozat, csontos címer és még sok érdekes látnivaló csábítja a turistákat.

Philadelphia, Pennsylvania

A Mütter múzeum kicsit kilóg a sorból, épp úgy, mint a Sziklakórház, mivel itt sem a borzongás, hanem a tanítás és a tudomány a cél. Ajánljuk azoknak, akik orvosi eljárásokkal, anatómiával, a test tartósításával, saját belső felépítésünkkel szeretnének megismerkedni.

Forrás: kulfoldremennek.hu