Ezeket a programokat csekkold szombaton, a Föld Napján

17/04/20 csütörtök
ujnemzedek.hu
Azt mondják, hogy ilyenkor 192 országból, több mint egymilliárd ember tesz valamit az éghajlatváltozás ellen és a környezetért. Kicsit beletúrtunk az internetbe, hogy összeszedjünk néhány remek programot. A lista persze nem teljes, hiszen szinte mindehol lesznek az országban Föld napja rendezvények.

Legyen minden héten föld napja

Erre szólít fel mindenkit a húsmentes hétfő világmozgalom, szerintük heti egy zöldséges nappal sokat tehetsz a környezetért, egészségedért. Kezd szombaton, 2017. április 22-én, a Föld napján, és folytasd 24-én, hétfőn, egész évben minden hétfőn, vagy heti rendszerességgel a hét bármelyik napján. A húsmentes hétfő világmozgalomhoz már 44 ország csatlakozott, köztük Magyarország is a Föld Napja Alapítvány kezdeményezésére. 

Fenntarthatóság-környezettudatosság témahét

2017. április 24-28.
Helyszín: oktatási intézmények

A témahét célja a Föld napja üzenetének, a fenntarthatóságnak széles körű elterjesztése az iskolákban a Fenntarthatósági Témahét (FTH) az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) kezdeményezésére. Részletek itt

Föld Fesztivál - az Állatkertben

Pénteken kezdődik a Fővárosi Állat- és Növénykertben az ötnapos Föld Fesztivál. Az Állatkert szokásos látnivalói és főszezoni kínálata mellett a Föld Fesztivál öt napján 10 és 16 óra között hét helyszínen lesznek a fesztiválhoz kapcsolódó programok és bemutatók. A programsorozaton bemutatkozik a Duna-Ipoly Nemzeti Park élővilága és felszín alatti kincsei, az érdeklődők elkalandozhatnak a kínai kalligráfia világában, megismerkedhetnek a mentett állatokkal, illetve az állatmentéssel, a tavaszi madárvédelemmel, a hazai botanikus kertekkel és az alternatív energiaforrásokkal is. Lesz távcsöves madármegfigyelés és kézműves foglalkozás is - tájékoztatta az állatkert közleményben az MTI-t csütörtökön. A Föld napjához kapcsolódó ötnapos fesztivál lényegében a Föld napjának kibővítése, amelyet ebben a formában 2008 óta rendeznek meg a városligeti intézményben.

Az Állatkert, valamint az általa létrehozott Magyar Madármentők Alapítvány mellett több partnerszervezet is részt vesz a fesztiválon. Köztük van például a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a FÖRI Természetvédelmi Őrszolgálata, az MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézete és a Magyar Talajtani Társaság, az ELTE Konfuciusz Intézete, a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert, a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Pest Környéki Madarász Kör, az Excelsior Hegymászó Sportegyesület, a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület és az Ökocsiga Közhasznú Egyesület is.

A Föld Fesztivál részletes programja az Állatkert honlapján olvasható.

March for science hungary - Föld napi séta a tudományért

Amerikai kezdeményezésre, ezen a napon vonulnak fel a tudományok rajongói. Magyarország is csatlakozott a kezdeményezéshez, itt megtalálod mikor és hol lesz.

Föld Napja programok Budapesten a Duna-ipoly Nemzeti Parkban

  • Föld Napja a Sas-hegyen: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” Erre a jelmondatra keressik a választ a nemzetközi Föld Napja alkalmából. A látogatók az említett gondolatsor mentén tippeket gyűjthetnek, hogyan is valósíthatók meg napjaink rohanó világában a természetvédelem, a környezettudatosság és a fenntarthatóság főbb szempontjai minden egyes ember életében. Várnak minden kedves természetbarátot egy könnyű sétára a Sas-hegyen! Részletekről itt olvashatsz. 
  • Föld napi túra a Nagy-Szénáson: Csatlakozva a jeles nap szellemiségéhez, a Nagy-Szénás tanösvény nyomvonalát járják be a látogatók és szervezők közösen. Minden természet kedvelőt szeretettel várnak. Részleteket itt olvashatsz. 

  • Föld Napja a Pál-völgyi kőfejtőben: A II. kerületi önkormányzat és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közös Föld Napi rendezvénye idén is fergeteges programokkal vár kicsit és nagyot a Pál-völgyi kőfejtőben! Egész napos természetismereti vetélkedő garantált nyereményekkel, állatbemutatók, bábelőadás és a Kolompos Együttes koncertje fogadja látogatóinkat. További részletek az esemény oldalán olvashatók. 

 


Forrás: Pexels

Új Nemzedék Föld Napja - Debrecen

A Föld napja alkalmából szereténk felhívni a fiatalok figyelmét a környezettudatos életmódra, illetve arra, hogy egyénileg, hogy mit tehetünk a saját környezetünk védelme érdekében. 

A délután programja:

14:00- Jövő generációk esélyei és lehetőségei a Föld napja kapcsán 
Előadó: Dr. Kiss Ferenc 
Nyíregyházi Egyetem Általános rektorhelyettese

15:00 - Balkonkertészet. Környezettudatosság a háztartásokban: fűszernövények és zöldségfélék az erkélyen. 
Előadó: Szabó Kriszta 

16:00 - Lovas íjász bemutató és előadás -
Előadó: Tar Zoltán 

16:30 - DB Dog Team Kutyakiképzői Csoport bemutatója

Ezen kívül egész délután moha graffitit készítés, kavics festés, az Új Nemzedék Közösségi Térben pedig vadászgörények és az iroda sünije (Szuszmók) várja a látogatókat. Csatlakozz az eseményhez.

Tisza-tavi nagytakarítás - te is lehetsz hős!

2017. április 22. (szombat)
Helyszín: Poroszló
Szervező: Békatutaj Egyesület

Pucoljuk ki a Tisza-tavat! Ha nem is az egészet, de Poroszló térségét mindenképpen szeretnék megtisztítani a szeméttől a negatív szemétkibocsátású Föld napi vízitúrán. Kenuba szállhatunk, és a partról megközelíthetetlen partszakaszokon mindent zsákokba pakolhatunk, ami mozdítható, és nem kacsa, vagy tuskó - egyszóval mindent, ami szemétnek tűnik. Az utazásról vihetünk számlát, és a szervezők megtérítik a költségeinket, az elvégzett munka után pedig vendégül látnak egy tál bográcsuzsonnára. További részletek, itt. 

Hat napig föld napja - Eger

2017. április 20-25. (csütörtök-kedd)
Szervező: Eger Kulturális Központ

Április 20-án előadással veszi kezdetét, 25-én pedig gyógynövénytúrával zárul Egerben a Föld napi eseménysor, közben hulladékgyűjtő akciókban, tavaszi nagytakarításban, szemléletformáló játékokban, kerékpáros felvonuláson és különféle túrákon vehetnek részt a környezetükért tenni akarók. Részletek itt olvashatók. 

Föld napi városszépítés, kvíz és „rinya"-túra - Veresegyház

2017. április 19-23.
Szervező: Iskolaszék és a Fabriczius Alapítvány

A szokásos Föld napi kvízfeladatsort április 19-21-ig tölthetik ki a Fabriczius Ált. Isk. diákjai, a „Rinya túra" (akadályverseny) április 22-én lesz, a város takarításához, és -szépítéséhez 23-án csatlakoznak az iskola csapatai. Részleteket itt olvashatsz.

Föld napi parttisztító Tisza túra - Békéscsaba

2017. április 22. (szombat)
Találkozó: 10:30, Lecsési lakótelep, Gyöngy Presszó, parkoló

Föld napi kellemes sétára és az Élővíz-csatorna partjának megtisztítására vár minden érdeklődőt a békéscsabai Hajrá Csabaiak Egyesülete (HaCsE). Jelentkezni az alábbi címen lehet: hacse01@gmail.com

Föld napja a földrajzi múzeumban - Érd

2017. április 22. (szombat) 14:00 – 18:00

Föld napi dioráma-bemutató a Duna-part és az Érdi-magaspart élővilágáról, zenés bábelőadás a környezetről, a WWF Magyarország játékos élő Duna bemutatója, kézműves kuckó és interaktív biológiai show várja a családokat, érdeklődőket a Magyar Földrajzi Múzeumban. Részleteket itt olvashatsz. 

Külön gyűjtsd a veszélyes hulladékot - Törökbálint

2017. április 22. (szombat), 8:00-12:00 között
Helyszín. Törökbálint, Városháza mögötti parkoló

Immár hagyományosan veszélyeshulladék-gyűjtés lesz a Föld napján a törökbálinti Kerekdomb Környezetvédelmi Egyesület és az önkormányzat szervezésében. További részleteket itt olvashatsz.

Föld napi ébredő er(d)ő - Dobogókő

2017. április 22. (szombat)
Csapatok indítása: 8:00-tól folyamatosan 11:00 óráig
Rajt és cél: Báró Eötvös Loránd menedékház, Dobogókő

Két Föld napi kihívással várja az erdőt szerető levélőröket a Fontanus Központ: egy 10 km-es, 12 állomásból álló, játékos túrával gyerekek, felnőttek és az idősebb korosztály számára és egy 22 km-es Earth Race kihívással, nehéz terepen 8 állomással, gyakorlott túrázóknak. Bővebben indormációk itt olvashatók.

Föld napi erdőjárás - Sopron

2017. április 22. (szombat)
Helyszín: Soproni Parkerdő

Ismerkedés a Föld napján a Soproni hegyvidék erdő és vadállományával a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. szervezésében. Bővebb információ: Bánáti László (06/30/5279726) valamint az alábbi oldalon. 

Föld napja a papdi kápolnánál - Tamási

2017. április 22. (szombat), 9:30 – 15:00

Tamásiból és Lengyelről vezetett biciklitúra indul a helyszínre, ahol interaktív természetismereti előadással, szabadtéri játékokkal, szalonnasütéssel várja a Föld napját ünneplőket a Tolnai Erdőkért Alapítvány. Részletek az esemény oldalán olvashatók. 

Túra óvodásoknak a föld napján - Salgótarján

2017. április 21. (péntek) 10:00 - 12:00
Találkozás: Salgótarján, Baglyaskő Vár Természetvédelmi Látogatóközpont
Szervező: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Természetismereti foglalkozással és túrával várja az óvodásokat a Föld napján a Bükki Nemzeti Park. Lesz madármenhely, növénykert, beltéri bemutatóhely és túra a bazaltsziklákhoz. A részvétel ingyenes! Programvezető: Stoszek Krisztina, e-mail: stoszekk@bnpi.hu, további információk az alábbi oldalon olvashatók. 

Föld napi túra a tokaj-hegyre - Bodrogkeresztúr

2017. április 22. (szombat), 8:00 óra
Gyülekező: Bodrogkeresztúr, Kossuth u. 197-201.

A Bodrogkeresztúr Jövőjéért Egyesület Föld napi ingyenes túrát szervez a Tokaj-hegyre Petrovics Zoltán vezetésével – ne zavard az állatokat, óvd a növényeket, vidd magaddal a szemetedet! Jelentkezni az alábbi címen lehet: bkjegyesulet@gmail.com

Föld napi erdőkerülés iskolásoknak - Kaszópuszta

2017. április 22. (szombat), 9:00 órától
Helyszín: Kaszó, Ökocentrum

Fedezd fel a kaszói erdők csodálatos világát a Föld napján. Egész napos programmal várja az iskolás csoportokat a Vadász Göri Erdei Iskola. Információ: Gerencsér Noémi gerencser.noemi@kaszort.hu valamint további információk az alábbi oldalon olvashatók.