Az online zaklatásról szól a furcsa című magyar film

18/06/12 kedd
ujnemzedek.hu
A Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) színes magyar tini thriller, amiben az áldozat és a zaklató szemszögéből is megismerjük ugyanazt a történetet. 

A film főhőse, Eszter a szinopszis szerint a tinédzserkor megpróbáltatásait a mangák világában igyekszik átvészelni. Az animerajongó lány kívülállóként szemléli a kamaszok világát, s örömmel konstatálja, hogy angoltanára megkülönböztetett figyelemmel viseltetik iránta. Amikor egy nap a tanár váratlanul elmegy a gimnáziumból, immár magánemberként keresi meg Esztert. Szándéka pedig egy beláthatatlan következményekkel kikövezett útra vezet, amelyet körülvesz a fiatalok hiúsága, és csapongó érzelmei. És amelyben nagyon könnyen sérülhet az érzékeny lélek.

A filmhez már korábban kijött egy teaser, aminek különlegessége, hogy félig animált, vagyis a film szereplői animekarakterekként is felbukkannak benne:

A teaser alatt a Fran Palermo Bloody Vertigo című dala hallható. 

A nagyjátékfilmben lévő anime részeket először meglévő animékből akarták átvenni, de kiderült, hogy olcsóbb a filmhez külön elkészíteni őket. Ezt a munkát Bera Nándor végezte. A film rendezője pedig Schwechtje Mihály, akinek ez az első nagyjátékfilmje, és többek között ő írta-rendezte az HBO-n futó Terápia harmadik évadának több epizódját is. 

A Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :) szereplői tinédzserek, a film fókuszában az ő problémáik jelennek meg, mindenekelőtt az online zaklatás. "Egy markáns társadalmi kérdés, az online zaklatás körül forog, de úgy tekintek rá, mint ami a kamaszkorról és annak a mindent szétfeszítő, kellemetlen, szorongó oldaláról is szól egyben. Ez egy szorongásfilm a gyerek- és felnőttkor közti félállapotról" - mondta a rendező a Filmkultúrának adott interjúban. 

A filmben fontos szerepe van annak is, hogy milyen eszközökön - telefonon, e-mailben, közösségi médiában - zajlik egymás virtuális zaklatása. "A párbeszédek szófordulatait szerettem szabadon hagyni, mert a filmben szereplő fiatalok sokkal jobban tudják a korosztályuk dumáit, mint én" - mondta Schwechtje Mihály egy másik, a Librariusnak adott interjúban. 

A film másik előzetese:

A film a zaklatást mindkét oldalról, az áldozat és a zaklató szemszögéből is bemutatja. "Ami nagyon érdekelt és amiről azt hiszem, hogy sokat tudok, az a tinédzserkori szorongás. A kamaszkor nagyon izgalmas életkor, mert ekkor néhány év alatt erősen sűrítve történik meg minden fontos dolog az emberrel, ami aztán az egész életben meghatározza, hogy kiből milyen ember lesz. Például az első szerelem, vagy ilyenkor alakulnak az életre szóló barátságok, ekkor találkozunk először a nagypályás gonoszságokkal, a szexszel, és mindezt úgy, hogy nincsen kellő tapasztalatunk, érzelmileg nagyon érzékenyek vagyunk, de ez az érzékenység inkább egy kezelhetetlen kavargás, és a reakcióink is nagyon suták, vagy éppen eltúlzottak" - magyarázta Schwechtje az interjúban. 

Hozzátette, hogy ez a generáció már beleszületett az internet világába, a tiniknek nem kellett ezt úgy megtanulniuk, mint az idősebbeknek. Számukra gyakran nem is egy második valóság a virtuális világ, hanem megfordul, és ez lesz az elsődleges. Ennek ellenére van, akinek nem egyszerű ebben a közegben létezni, begörcsöl tőle, megbénítja a virtuális valóságban a többiek részéről ránehezedő nyomás. "Ezekről akartam mesélni és ehhez kerestem történetet, mégpedig úgy, hogy az ne az én huszadik századi kamaszkoromról, hanem a mai huszonegyedik század eleji tinikről szóljon. Interjúkat készítettem kamaszokkal és akkor rendre belefutottam ezekbe az interneten keresztüli zaklatós történetekbe" - mondta Schwechtje Mihály a filmről. Szerinte a fiatalok, bár nagyon otthonosan mozognak a net és a közösségi média világában, de az egész lélektanát, és a következményeit nem látják át - és ebből lesznek aztán a tragédiák. 

Remélem legközelebb sikerül meghalnod:)

Színes magyar tini thriller

Bemutató: 2018. 09. 13.

Rendezte: Schwechtje Mihály

Szereplők: Herr Szilvia, Vajda Kristóf, Rácz Dávid, Csúcs Olívia, Polgár Csaba, Schell Judit, Rezes Judit, Kardos Róbert, Mácsai Pál

Fényképezte: Herbai Máté

Producer: Pusztai Ferenc

Hang: Dolby Digital

A Remélem legközelebb sikerül meghalnod:) az első magyar tini thriller. Az internetes zaklatásról szóló filmet  szeptember 13-tól nézhetitek meg a mozikban. 

Forrás, képek: vertigomedia.hu